TUZLARIJE - BILTEN TK

18.12.2009.
Press konferencija Vlade TK
Odobrena sredstva za 5 projekata za zaštitu okoliša


Nakon održavanja 110. redovne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona danas je održana i press konferencija na kojoj su se prisutnima obratili ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Jadranka Miraščić i ministar rada i socijalne politike Faruk Vikalo.



- Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na pet odluka Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o odobravanju sredstava za projekte iz oblasti zaštite okoliša. Riječ je o namjenskim sredstvima koja se mogu isključivo koristiti za projekte u ovoj oblasti, a resorno Ministarstvo sredstva dodjeljuje na osnovu propisanih uslova i kriterija i na zahtjev općina, rekla je ministrica Miraščić.

Za sufinansiranje proširenja mreže grijanja grada Lukavca općini Lukavac dodijeljeno je 145.000 KM. Ovoj općini dodijeljeno je i 18.400 KM za čišćenje putnog pojasa duž regionalnih i magistralnih puteva. Općini Kladanj dodijeljeno je 40.000 KM za uređenje izletišta Zatoča i Tarevčica. Za uklanjanje divljih deponija, koje se nalaze u neposrednoj blizini Sprečkih bunara, JKP „Komunalno“ d.d. Živinice dodijeljeno je 30.000 KM.
Na ime finansiranja obilježavanja granica Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ JP „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj odobreno je 15.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Analizu provođenja Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, sa ocjenom stanja na prostoru Tuzlanskog kantona.

- U novembru 2009. godine Federalni zavod za zapošljavanje odobrio je 46.000 KM Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za podršku zapošljavanju Roma. Za stambeno zbrinjavanje Roma Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objavilo je javni poziv, ali su se iz Tuzlanskog kantona na ovaj poziv prijavile samo općine Kladanj i Živinice. Sredstva su odobrena samo općini Kladanj. Po pitanju zdravstvene zaštite Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu poduzimalo brojne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite romske populacije, rekao je između ostalog ministar Faruk Vikalo.

O ostalim, danas donesenim odlukama, izvještaji će biti objavljeni naknadno.

S.Mešić