TUZLARIJE - BILTEN TK

22.12.2009.
Besplatna škola skijanja


U zgradi Vlade TK danas je održana press konferencija na kojoj je prezentiran novi projekat koji će u narednom periodu Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona realizirati zajedno sa Naučno - istraživačkim centrom Fakluteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, a uz podršku Doma zdravlja Tuzla.



Naime, u naredna tri mjeseca će biti organizovana besplatna škola skijanja za djecu osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Škola će se izvoditi na planini Konjuh - Muška voda, u trajanju od 6 časova obuke skijaške tehnike za početnike, gdje je svim učenicima-početnicima obezbjeđen besplatan prevoz, korištenje ski opreme, obuka tehnike skijanja koju sprovode instruktori skijanja i pedagog tjelesnog i zdravstvenog odgoja i korištenje ski lifta, te je organizirana i zdravstvena zaštita.

Škola skijanja će se sprovoditi prema rasporedu i terminima za sve škole i grupe od dvadeset učenika po školi, uz prethodno dobijenu saglasnost od roditelja i uz pratnju školskih profesora tjelesnog odgoja i sporta.

Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, iniciralo je ovaj projekat u želji da se razvija masovni sport, jer bez masovnog nema ni kvalitenog i vrhunskog sporta, mišljenja je ministrica prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić.

Za sada će u projekat biti uključeno oko 400 djece za koliko se uz pomoć Skijaškog kluba Konjuh moglo obezbijediti opreme. Ministarstvo je izdvojilo oko 12.000 KM a svi ostali su se rado odazvali da učestvuju u ovom projektu, od organizatora preko nastavnika do djece koja se najviše i raduju.

Prva grupa učenika kreće već sutra, zatim naredne grupe odlaze do početka zimskog raspusta, a nastavak odlazaka na Konjuh planiran je nakon završetka raspusta.

Na današnjoj press konferenciji o projektu su govorili:ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK prof.dr.Mirzeta Hadžić-Suljkić, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli prof.dr.Branimir Mikić, koordinator projekta dr. Muris Đug i načelnik sportske medicine dr. Samir Mačković.

S.M.