TUZLARIJE - BILTEN TK

25.12.2009.
Jučer u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona održana
Prezentacija projekta ˝Potrage za licima˝


Jučer (24.12.2009) u zgradi sjedišta MUP-a TK-a, organizovana je prezentacija projekta Federalne uprave policije, pod nazivom "Potraga za licima”, kojoj su prisustvovali načelnici PU, načelnici Odjeljenja krim. policije i Sektora krim policije, načelnik Operativnog centra MUP TK-a, kao i rukovodioci smjena PS-a i obavještajni službenici.



Riječ je o projektu koji predstavlja nastavak i proširenje postojećeg projekta baze podataka - potraga za vozilima, dok je u narednom periodu u planu i projekat - potraga za oružjem i predmetima.

Karakteristika novog sistema i njegovo korištenje u znatnoj mjeri će povećati efikasnost rada policije na terenu, naročito prilikom provjera određenih podataka za lica kao npr:potraga od strane nadležnih sudskih organa, provjera kroz bazu SPI, CIPS-a, te ostale korisne operativne informacije.

Naime, prednost baze podataka za lica je ta što će policijski službenik nakon unosa osnovnih podataka o licu, moći odmah dobiti sve informacije o istom, ukoliko je obrađivan ili prijavljivan po bilo kojem osnovu.

Od jučer, sve policijske stanice na području TK-a su osposobljene za testno unošenje podataka, koje će trajati oko 10 dana, nakon čega se očekuje početak aktivnog korištenja sistema i baze podataka.

Priredio(la): S.M.