TUZLARIJE - BILTEN TK

25.12.2009.
Utvrđen Nacrt Zakona o sportu
Zakonom spriječiti i suzbiti nedolično ponašanje gledalaca


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt Zakona o sportu. Ovim Zakonom uređuje se oblast sporta i stvaraju zakonski uslovi da se na nivou kantona organizacija sporta provede na istim principima i jedinstvenim standardnima koji su postavljeni Zakonom o sportu Bosne i Hercegovine koji je Parlamentarna skuština BIH usvojila 2008. godine.

Ovim Zakonom uređuje se sport u Tuzlanskom kantonu, javni interes, ciljevi i nadležnost Tuzlanskog kantona. Definišu se osnovi pojmovi i principi u organziranju sporta, prava i obaveze sportista, način organiziranja domaćih i međunarodnih sportskih takmičenja, sportskih priredbi, definicija sportskih objekata, organiziranje i rad ustanova i preduzeća u oblasti sporta.

Zakonom su obuhvaćene i sportske organizacije i aktivnosti lica sa invaliditetom, nagrade i priznanja sportistima i sportskim organizacijama, zdravstvena zaštita sportista, sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca, sprečavanje korištenja nedozvoljenih stimulativnih sredstava u sportu, stručni rad, informatika u sportu te finansiranje sportskih aktivnosti.

Priredio(la): S.M.