TUZLARIJE - BILTEN TK

27.02.2008.
TK potpuno zapostavljen u Studiji o energetskom sektoru za BiH


Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona organizovali su jučer Stručnu raspravu o temi „ENERGETSKI SEKTOR NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA POSTOJEĆE STANJE I MOGUĆNOSTI RAZVOJA“. Rasprava je organizovana u cilju donošenja stručnih odluka u vezi razvoja, investiranja i privatizacije, te otklanjanja barijera za nesmetan razvoj energetskog sektora u Federaciji BiH, s posebnim osvrtom na Tuzlanski kanton.



U stručnoj raspravi su učestvovali predstavnici Vlade Tuzlanskog Kantona, općina, rudnika uglja, , Kreka´´ Tuzla, RMU Banovići i Đurđevik, Termoelektrane i Elektrodistribucije Tuzla, zastupnici u federalnom i državnom Parlamentu, agencija za električnu energiju, Univerziteta i Rudarskog instituta Tuzla, Kantonalne privredne komore Tuzla i drugih privrednih subjekata i institucija zainteresovanih za ovu problematiku.

U pozdravnoj riječi premijer Tuzlanskog akntona Enes Mujić istakao je da, ako se ima u vidu činjenica da se u Tuzlanskom kantonu proizvodi 50% od ukupne proizvodnje energije u FBiH i troši 35% proizvedene energije stručnjaci iz ovog Kantona itekako trebaju biti uvažavani kada se donose bitne odluke o budućim koracima razvoja energetskog sektora u BiH.

„Na federalnom i državnom nivou vlasti imamo poslanike, među njima i dobre poznavaoce ove oblasti koji će sigurno doprinijeti ovom procesu. Ovom prilikom želim naglasiti da nismo zadovoljni činjenicom da u Elektroprivredi BiH u organima nadzora i upravljanja nema dovoljno predstavnika iz Tuzlanskog kantona. Nadam se da će ova nepravda biti vrlo brzo otklonjena“ rekao je premijer Mujić
.
Polazna osnova za raspravu bio je materijal Vlade TK „Energetski sektor u Tuzlanskom kantonu-postojeće stanje i mogućnosti razvoja“, kojeg je prezentirao prof.d.r Mustafa Burgić, savjetnik premijera Tuzlanskog kantona. Prema ovom materijalu ključni zadaci u elektroenergetskom sektoru na koje se treba usmjeriti u narednih nekoliko godina su:

1. Usvajanje strategija razvoja energetike
2. Prestrukturiranje elektroprivreda i rudnika
3. Provedba zakona EU i izmjena zakonskog okvira radi efikasnijeg poslovanja sektora
4. Uspostava jedinstvenog regulatornog okvira


Svi učesnici rasprave složili su se da je od izuzetne važnosti da o ovim važnim pitanjima Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona, na osnovu ovakvih stručnih rasprava, hitno usvoje zaključke i proslijede ih nadležnima na višim nivoima vlasti.

Upozoreno je da Tuzlanski kanton odmah mora reagovati i zaštiti svoje interese kada se govori o energetici jer je, kako se danas čulo, ovaj prostor potpuno zapostavljen u Studiji o energetskom sektoru za BiH, koja se radi i na koju se primjedbe mogu dostaviti do 10. marta ove godine.

Prema riječima profesora Mirze Kušljugića ako ovo ne bude početak intenzivnog angažmana stručnjaka, kantonalne Vlade, Skupštine i svih poslanika sa ovog područja izgubit ćemo zadnju šansu da obezbijedimo budućnost ovom području kakvu želimo, kada je riječ o energetici.

Dogovoreno je da će u četvrtak biti održan sastanak stručnog tima koji je danas formiran kako bi se, na osnovu današnjih diskusija, definisali zaključci koji će biti hitno upućeni svim relevantnim institucijama i pojedincima koji odlučuju o budućnosti energetskog sektora u našoj zemlji.