TUZLARIJE - BILTEN TK

24.12.2009.
Utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama
Zakona o osnivanju Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“. Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je potreba njegovog usklađivanja sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, kojim je precizirana nespojivost javne funkcije izabranih dužnosnika, nosilaca izvršne funkcije ili savjetnika sa članstvom u skupštinama javnih preduzeća.


Prijedlogom je definisano da funkciju Skupštine ovog Preduzeća, koju je u skladu sa važećim Zakonom vršila Vlada Tuzlanskog kantona, ubuduće vrše predstavnici osnivača koje imenuje Vlada Kantona u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima i Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

Predviđeno je da Skupštinu čine predsjednik i 6 članova, a koji se imenuju na mandat od četiri godine. Članovi Skupštine JP „Međunarodni aerodrom Tuzla, osim izabranih zvaničnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, ne mogu biti ni članovi Uprave, predsjednik i članovi Nadzornog odbora ovog Preduzeća.
S obzirom na to da se ne radi o složenim izmjenama i dopunama utvrđen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ i Vlada će predložiti Skupštini Tuzlanskog kantona da se prijedlog razmatra po skraćenom postupku.

Priredio(la): S.M.