TUZLARIJE - BILTEN TK

26.12.2009.
Vlada Tuzlanskog kantona
Data saglasnost na realizaciju kredita Svjetske banke

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o realizaciji infrastrukturnog projekta iz sredstava kredita Svjetske banke na području općina Kalesija i Teočak.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona danas je data saglasnost da u skladu sa provedenom procedurom nabavke, zaključi ugovor o finansiranju i izvođenju radova na izgradnji postrojenja za pripremu pitke vode sa izvorišta Krušik, općina Kalesija, i ugovora o vršenju nadzora. Ministarstvu je data saglasnost i za provođenje procedure nabavke i zaključenja ugovora o finansiranju i izvođenju radova na izgradnji postrojenja za pripremu pitke vode sa zahvatom iz akumulacije Sniježnica za vodosnabdijevanje općine Teočak i ugovor o vršenju nadzora.

Sredstva su obezbijeđena iz kredita Svjetske banke u visni od 1 380 262 SDR.
Nakon ugovaranja radova za Teočak bit će poznato koliko će sredstva biti raspoloživo i za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Živinicama.

Riječ je o projektu vrijednom 7, 3 milioan KM, od čega je 4, 3 miliona KM obezbijeđeno kao grant sredstava iz GEF fonda Svjetske banke i IPA fonda Evropske komisije. Nedostajuća sredstva od 3 miliona KM moguće je obezbijediti iz namjenskih fondova kantona u resorima vodoprivrede i zaštite okolice te namjenskih sredstava fondova na državnom nivou i manjim dijelom iz već spomenutih sredstava Svjetske banke.

Priredio(la): S.M.