TUZLARIJE - BILTEN TK

26.12.2009.
Utvrđen Nacrt Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju.
Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je potreba usklađivanja Zakona o srednjem obrazovanju Tuzlanskog kantona sa Okvirnim Zakonom o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila u julu 2008. godine.



Uvažavajući principe utvrđene Okvirnim zakonom te novine propisane Zakonom o radu kako bi došlo do značajnijih intervencija u važećem Zakonu ukazala se potreba za donošenjem novog Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona.
Usklađivanje Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju sa navedenim propisima posebno se odnosi na provedbu konvencija i sporazuma o pravima djeteta, omogućavanje jednakog pristupa srednjem obrazovanju svoj djeci, obrazovanje djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, uvažavanje potreba tržišta rada u postupku provođenja upisne

politike, obrazovanje djece pripadnika nacionalnih manjina, horizontalnu i vertikalnu prohodnost učenika i primjenu zajedničkih jezgri nastavnih planova i programa. Novi Zakon o srednjem odgoju i obrazovanju tretira i značajnije učešće roditelja i lokalne zajednice u radu škole, nastavak procesa decentralizacije i jačanje autonomije škola, povezivanje škola sa lokalnom zajednicom i tržištem rada, novim stručnim nadzorom i uslađivanjem statusa nastavnika, stručnih saradnika i drugih zaposlenika sa odredbama Zakona o radu.

Priredio(la): S.M.