TUZLARIJE - BILTEN TK

03.01.2010.
Vlada TK
Ostale odluke donesene na 112. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona na 112. redovnoj sjednici donijela je Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2009. godini. Riječ je usklađivanju ove Odluke sa izmijenjenim i dopunjenim Budžetom Tuzlanskog kantona za 2009. godinu i izmjenama odnosno umanjenju do kojeg je došlo na poziciji Ministarstva za boračka pitanja.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za korištenje sredstava i Odluke o raspoređivanju sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona sa pozicije „Podrška povratku prognanih lica“.

Donesene su i Odluke o izmjenama Odluka o raspoređivanju sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona sa pozicje „Materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih“ i sa pozicije „Podrška razvoju kantona“. Izmjenama su i ove Odluke usklađene sa Izmijenjenim i dopunjenim Budžetom Tuzlanskog kantona za 2009. godinu, a u kojem je došlo i do određenih umanjenanja na navedenim pozicijama Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak.

U skladu sa ovim Odlukama Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak o odobravanju Općini Sapna 299 811, 12 KM namijenjenih za sufinansiranje izgradnje puta Sapna-Nezuk.

Muftijstvu tuzlanskom odobreno je 30 000 KM za obnovu vjerskih objekata u povratničkim podrinjskim mjestama. Realizacija ovih odluka uslijedit će nakon što se o njima izjasni i nadležna skupštinska komisija.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je šest odluka o usmjeravanju neplanirane donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. Riječ je o donacijama općine Banovići osnovnim školama Seona, Banovići Selo, Treštenica i Banovići u Banovićima te Osnovnoj školi Memići u Kalesiji.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju kriterija (uslova) za korištenje sredstava planiranih za intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima. Izmjenama je predviđeno da se sredstava sa transfera „Pozajmljivanje javnim preduzećima“ dodjeljuju kao pozajmica privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne oblasti i da se koriste za rješavanje radno-pravnog statusa radnika.
U cilju usklađivanja sa izmijenjenim i dopunjenim Budžetom Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost i na Odluku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava planiranih za intervencije javnim preduzećima i privrednima društvima.


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu za rad i socijalnu politiku na Pravilnik i izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ovog Ministarstva, kojim je sistematizovano mjesto stručnog savjetnika za informaciono–dokumentacione poslove.

Vlada Tuzlanskog kantona Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta dala je saglasnost za popunu upražnjenog radnog mjesta namještenika-viši referent za trezorsko poslovanje, s obzirom na to da za to nije potrebno planiranje dodatnih sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je dvije Odluke o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. Preraspodjela sredstava u iznosu od 13 100 KM odnosno 11 900 KM se odnosi na poziciju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Priredio(la): S.M.