TUZLARIJE - BILTEN TK

31.12.2009.
Saopštenje za javnost Vlade TK
Reagovanje na demant Sindikalne oprganizacije pravosuđa i tužilaštva


U povodu demantija Sindikalne oprganizacije pravosuđa i tužilaštva da ova organizacija nije dala svoju saglasnost na Anex sporazuma sa Vladom Tuzlanskog kantona, a u vezi sa isplatom regresa budžetskim korisnicima, obavještavamo javnost da o zvaničnom odbijanju Aneksa Vlada Tuzlanskog kantona nije obaviještena.


U cilju objektivnog informisanja obavještavam javnost o sljedećem:

„Nakon više usmenih razgovora o mogućim modelima i uslovima za isplatu regresa te pisane korespodencije sa svim sindikatima budžetskih korisnika u utorak 29.12.2009. godine u Ured Vlade Tuzlanskog kantona faxom je proslijeđeno Izjašnjenje Sindikalne asocijacije „Dostojanstvo i Pravda“ u vezi predloženog Anexa Sporazuma, a koje su potpisali predsjednici svih članica ove Asocijacije.
U izjašenjenju je navedeno da će svi sindikati, pa tako i Sindikat organa pravosuđa, potpisati Anex ako se iz teksta Aneksa koji je predložila Vlada Kantona brišu riječi
„izuzev nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija“ i ako se predloženi tekst u vezi sa rokom isplate
„u roku od 30 dana od dana usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2010. godinu „ zamijeni tekstom
„u roku od 15 dana od usvajanja Budžeta za 2010. godinu“.

Vlada je na sjednici održanoj 30.12.2009. godine prihvatila zahtjeve sindikata uz samo jednu izmjenu.
Riječ „usvajanja“ zamijenjena je riječju „objavljivanja“ a zbog činjenice da je bilo kakva realizacija Bužeta moguća tek nakon njegovog objavljivanja u Službenim novinama.
Ovakav tekst je odmah faxom proslijeđen svim sindikatima, a već nakon sat vremena stavljeni su i prvi potpisi na Anex Sporazuma.
Tokom jučerašnjeg dana (30.12.2009. godine) Anex su potpisali predsjednici svih sindikata budžetskih korisnika, njih sedam, izuzev Sindikata organa pravosuđa Tuzlanskog kantona, koji o eventualnom odbijanju Aneksa Sporazuma i razlozima za takvu odluku ni do danas nije poslao bilo kakvo obavještenje Vladi Tuzlanskog kantona.

Nakon što je većina članova Asocijacije Dostojanstvo i pravda potpisala Anex Sporazuma objavljena je informacija u kojoj je navedeno da su sindikati prihvatili ovaj Anex.
Žao nam je ako je takva Informacija nanijela bilo kakvu štetu Sindikatu pravosuđa.
Međutim, krajnje je tendenciozna tvrdnja da se saopćenjem Službe za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona želi narušiti snaga Sindikata.


Vlada Tuzlanskog kantona smatra da su jedna od važnih prednosti Tuzlanskog kantona snažni i dobro organizovani sindikati.
Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu pokazala maksimalnu opredijeljenost za partnerski odnos sa sindikatima i zahvaljujući takvom opredjeljenju i Vlade i Sindikata u Tuzlanskom kantonu uspostavljen je izuzetno kvalitetan socijalni dijalog.
Nastavak dijaloga i dobre saradnje očekujemo i u narednoj godini.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.