TUZLARIJE - BILTEN TK

05.01.2010.
MUP TK
Rasvjetljeno ubistvo Fatime Halilović


Policija MUP-a TK je Kantonalnom tužilaštvu Tuzla podnijela Izvještaj o učinjenom krivičnom djelu protiv Jasmina N., rođenog 1981. god. u Tuzli za krivično djelo ubistva, i Rifeta A., rođen 1983. god. u Tuzli, za krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Naime, PS Kladanj je dana 01.01.2010. god. zaprimila prijavu da je u mjestu Brlošci, općina Kladanj pronađeno beživotno tijelo Fatime Halilović, rođene 1933. godine, kod koje je izvršenim pregledom tijela ljekar konstatovao povrede u predjelu glave, o čemu je obaviješten kantonalni tužilac, te službenici Sektora krim. policije MUP TK-a koji su i izvršili uviđaj.

S obzirom da je mjesto događaja od strane članova porodice bilo narušeno, tok operativnih aktivnosti policije na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela je bio znatno otežan. Izvršenim uviđajem i nizom preduzetih operativno-taktičnih mjera i radnji Sektora krim. policije MUP TK-a i službenika policije PS Kladanj, te obavljenim razgovorima sa svjedocima događaja, došlo se do sljedećih saznanja:

Dana 31.12.2009.god. Jasmin N. se zajedno sa prijateljem Rifetom A. i njegovom nevjenčanom suprugom Belkisom Š. uputio na doček Nove Godine kod Rifetovih prijatelja u selu Brlošci, kojima se po dolasku, iz za sada neutvrđenih razloga, lažno predstavio, krijući svoj identitet.

Novogodišnje raspoloženje i kuću u kojoj se nalazio napustio je oko 01:00 sat, da bi se potom uputio prema susjednoj kući vl. Fatime Halilović, u kojoj je nakon ulaska preko vanjske terase, vlasnici zadao više udaraca u predjelu glave, a potom se ponovo vratio u ranije društvo, gdje je ostao do ranih jutarnjih sati, nakon čega se zajedno sa Rifetom i Belkisom odvezao do Živinica.

Zbog postojanja osnova sumnje da se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom, dana 03.01.2010. godine, raspisana je potraga za Jasminom N., Rifetom A. i Belkisom Š., koji su istog dana lišeni slobode od strane službenika PU Tuzla - PS Zapad. Nad navedenim licima izvršena je krim. obrada, izuzeti su određeni predmeti i tragovi radi vještačenja, dok su Jasmin N. i Rifet A. predati nadležnom Tužilaštvu na daljnje postupanje.