TUZLARIJE - BILTEN TK

03.03.2008.
Predstavnici Srpske pravoslavne crkve posjetili premijera TK
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić primio je danas delegaciju Srpske pravoslavne crkve koju je predvodio protojerej Niko Tošić.





Razgovarano je o učestalim incidentima i skrnavljenju vjerskih objekata te planovima Pravoslavne crkve u Tuzli u 2008. godini.
Protojerej Tošić je upoznao premijera Mujića da se u posljednjih dva mjeseca dogodilo niz incidenata u kojima su oštećeni pravoslavni objekti, a posljednji incident kada je na groblju Trnovac u Tuzli skoro 40 nadgrobnih spomenika pomjereno ili okrenuto posebno je uznemirilo građane pravoslavne vjeroispovijesti.

Protojerej Tošić je istakao da u svim ovim situacijama Pravoslavna crkva ima izuzetno korektne odnose sa općinskim i kantonalnim vlastima te Ministarstvom unutrašnjih poslova i policijskim upravama, ali da očekuje da se poduzmu i dodatne mjere zaštite vjerskih objekata.
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić oštro je osudio sve napade na vjerske objekte, a posebno posljednje skrnavljenje pravoslavnog groblja u Tuzli.
„Ovih dana kada su pojačane tenzije i zbog zbivanja u regionu ovakvi događaji šalju loše poruke građanima i šire atmosferu nesigurnosti. Siguran sam da iza toga stoje zlonamjerni pojedinci, a nikako da je to na bilo koji način organizovani napad na vjerske objekte. Brzo otkrivanje i kažnjavanje počinilaca bit će najbolji odgovor i građanima, ali i onima koji bi ovakve incidente htjeli dodatno zloupotrijebiti“ istakao je premijer Mujić.

Premijer je dodao da ima informacije da se poduzimaju sve neophodne mjere na rasvjetljavanju svih incidenata i da će inicirati i pojačane kontrole objekata i lokaliteta na koje se danas posebno ukazali gosti.
Danas je razgovarano i o planovima Srpske pravoslavne crkve u 2008. godini, koji se u najvećoj mjeri odnose na rekonstrukciju vjerskih objekata.
Uz zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona na podršci koju su Pravoslavna crkva i Prosvjeta imale proteklih godina izraženo je očekivanje da će Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine pomoći prioritetne projekte. To su sanacija Saborne crkve u Tuzli, sanacija prostorija u koje će biti vraćen Muzej Eparhije Zvorničko-tuzlanske i zaštita drugih pravoslavnih objekata u Tuzlanskom kantonu.

Potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mičić i ministar u Vladi Tuzlanskog kantona Zoran Milić koji su prisustvovali sastanku izrazili su uvjerenje da ćemo u narednom periodu mnogo češće govoriti o projektima obnove vjerskih objekata i stvaranju ambijenta za ostanak ljudi na ovom području, a rjeđe o incidentima, kakvim smo svjedoci u posljednje vrijeme.

Priredio(la): S.M.