TUZLARIJE - BILTEN TK

13.02.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Usvojena Informacja o stanju u oblasti sporta


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u oblasti tjelesne kulture i sporta u Tuzlanskom kantonu u 2009. godini.
U Tuzlanskom kantonu se odvija zavidno organizovana sportska aktivnost, kroz klubove kao osnovne ćelije sporta, općinske, strukovne saveze, Sportski savez Kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Tuzlanski kanton ima oko 300 registrovanih sportskih organizacija, sa više od 20 000 aktivno uključenih mladih sportista u raznim granama sportova, od atletike i plivanja, preko kolektivnih igara košarke, odbojke, rukometa, nogometa kao i velikog broja uključenih u borilačke sportove.

U Premijer ligi takmiči se 70 klubova, u Prvoj ligi 35, a u II ligi Federacije 62, na državnim prvenstvima ekipno i pojedinačno učestvuje oko 80 klubova, a kroz općinsku i kantonalnu ligu prođu 73 kluba.

U programu finansiranja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u kriterijima u 2009. godini su bili obuhvaćeni projekti i programi 143 sportska subjekta. Ministarstvo je dodijelilo i 27 stipendija najistaknutijim sportistima u raznim disciplinama.

Nažalost, zbog ekonomske krize u prošloj godini došlo je do smanjenja sredstava koja su izdvojena za sport i tjelesnu kulturu. Izdvojeno je ukupno 984 470, 00 KM.

Kada su u pitanju sportski objekti Tuzlanski kanton nema dovoljan broj ovih objekata. Imamo jedan bazen zatvorenog tipa, koji je u funkciji građanstva i plivačkih klubova, dva nogometna stadiona, 10 nogometnih igrališta, tri teniska terena, 4 sportske dvorane i nedovoljan broj fiskulturnih školskih sala za potrebe nastave tjelesnog odgoja osnovnih i srednjih škola i razvoj školskog sporta.

U zadnje četiri godine, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, sagrađene su dvorane u Gračanici, Lukavcu, Živinicama, Srebreniku i Sapni, a predviđena je i gradnja u Doboj Istoku, Kalesiji i Kladnju.

Priredio(la): S.M.