TUZLARIJE - BILTEN TK

12.02.2010.
Premijer optimista, radnici najavljuju štrajkove


U zgradi Vlade Tuzlanskog kantona danas je održan zajednički sastanak delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i kantonalnih odbora Sindikata metalaca i Sindikata tekstila, kože, gume i obuće Tuzlanskog kantona. Na press konferenciji poslije održanog sastanka novinarima su se obratili premijer Enes Mujić i Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata TK.



Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata TK, rekao je da su sindikalisti predstavnicima Vlade TK iznijeli mnogobrojne probleme koji se odnose na uvezivanje radnog staža, nemogućnost odlaska u penziju radnika koji su stekli uslove, slabe poticaje za privredu, mobing i niz drugih problema koji dovode do gušenja privrednih društava. Hadžić je rekao da su tražili puni angažman Vlade TK te da je zajednički sastanak prošao dobro.

Premijer Mujić je sa puno optimizma rekao da za zajedničko prevazilaženje problema ima volje i snage te da postoji obaveza Vlade TK da obezbijedi sredstva za povezivanje staža i penzionisanje radnika čija se preduzeća nalaze u postupku privatizacije, likvidacije i stečaja. Nakon usvajanja Budžeta Vlada će se pozabaviti nagomilanim problemima u preduzećima čiji je osnivač.

Manje optimizma pokazali su predsjednici sindikata Livnice i Aide, koji su danas najavili i mogućnost novih štrajkova. Današnji sastanak su ocijenili kao prazna obećanja koja često slušaju, a ako se ništa ne realizuje radnici u Livnici stupaju u štrajk glađu 15.2. dok radnici Aide najavljuju dolazak na sjednicu Skuštine TK 16. 2. da traže ispunjenje svojih zahtjeva.

Amir Begović predsjednik Sindikata Livnice čelika Tuzla, rekao je danas da je stanje u Livnici veoma teško:

- Šestu godinu smo na sudu, općinski sud je donio odluku o raskidu ugovora o privatiziranju, a kantonalni sud oteže sa odlukom. Nećemo moći izdržati, iako smo uspjeli samo za dvije godine vratiti 1.300.000 KM dugovanja. Računi su nam blokirani evo već dva mjeseca, od septembra nismo primili platu. Ako se naši zahtjevi ne ispune 15. februara stupamo u štrajk glađu. Tražimo uvezivanje radnog staža bar za 18 radnika koji imaju uslove za penziju, tražimo deblokadu računa, da nam se omogući dogovor sa bivšim kupcima, posla imamo za čitavu godinu ali kako raditi kada nas blokiraju drugi, kaže Begović.

Iako je u prošloj godini za zbrinjavanje radnika Aide izdvojeno preko milion KM, stanje u Fabrici obuće Aida i dalje je veoma teško a sudbine radnika neizvijesne.

- Došli smo sa metalcima da razgovaramo sa Vladom o uvezivanje radnog staža. Želimo da se Vlada TK izjasni o statusu Aide. Razočarana sam sastankom jer se sve svodi na obećanja. Mi tražimo uvezivanje radnog staža za sve radnike da se riješi do Nove godine. Trinaest godina nam obećavaju da će riješiti naše probleme pa ništa. Mislim da su ovo sve predizborna obećanja. Radnici Aide su socijalni slučajevi, 15 mjeseci ne radimo, dobijamo materijalno zbrinjavanje od oko 190 KM ali i to kasni. Ne tražimo milostinju nego uslove za rad, rekla je danas Ismeta Fazlić, predsjednica sindikata Fabrike obuće Aida – pogon Tuzla.

Predsjednica sindikata Aide smatra da kada bi svi radnici koji imaju uslove otišli u penziju, te se radnicima uvezao radni staž da se mogu prijaviti na Biro, ostalo bi oko 300 zaposlenih od sadašnjih 600 za koje bi sigurno bilo posla. Ovako se agonija nastavlja.

S.M.