TUZLARIJE - BILTEN TK

03.03.2008.
Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona
Tužiteljice u radnoj posjeti Haškom tribunalu


Tužiteljice iz Odsjeka za ratni zločin Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona Fatima Hadžibeganović i šefica Odsjeka Alma Džaferović su, od 25. do 28.februara ove godine, boravile u službenoj posjeti Haškom tribunalu, saopštavaju iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Posjeta je organizirana u okviru Outreach programa (suradnja Tribunala sa pravosuđem u Bosni i Hercegovini), s namjerom da se preda i obrazloži obimna dokumentacija koja služi kao dokaz u predmetima ratnih zločina. Dokumentacija Kantonalnog tužiteljstva iz Tuzle je pripremljena, dostavljena i prezentirana na temelju više zahtjeva Haškog tribunala u izvornom i elektronskom obliku.

Prema radnom planu koji je sačinio Tribunal, tužiteljice su sat i po vremena razgovarale sa glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertzom, kao i Peterom McCloskeyim, tužiteljem za Srebrenicu i njegovim suradnicima. Tužiteljice su, također, na radnom sastanku bile i sa Bobom Reidom, zamjenikom šefa istraga, Robom Barsonyem, šefom audio-vizualne jedinice, Richardom Hartenom, šefom Odjela za zaštitu, Anthonyem Hawkeom, službenikom za podršku, te Hansom Holthuisom, tajnikom Tribunala i Annom Osure, šefom Odjela za pravnu pomoć.

Na ovim susretima se razgovaralo o dosadašnjem radu Odsjeka za ratne zločine Tužiteljstva iz Tuzle, a haškim tužiteljima obrazložena je dostavljena dokumentacija.
Ovom prilikom je dogovorena suradnja vezana za nove zahtjeve Haškog tribunala za dostavu dokumentacije, kao i preuzimanje dokumentacije od Tribunala, koja može poslužiti u predmetima na kojima radi ovo Tužiteljstvo.

Priredio(la): S.M.