TUZLARIJE - BILTEN TK

12.02.2010.
Vlada TK predlaže Zakon kojim se smanjuju sudske takse

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o sudskim taksama. Osnovni cilj za donošenje ovog Zakona jeste pomoć privrednicima u uslovima otežanog poslovanja. Naime, kantonalni Zakon o sudskim taksama donesen je u cilju ujednačavanja propisa u ovoj oblasti u cijeloj Federaciji BiH za što je polazna osnova bio Nacrt Zakona o sudskim taksama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.


Ministrica Jasminka Mijatović


Ministarstvo pravosuđa i uprave je Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona dostavilo Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o sudskim takstama, ne mijenjajući Tarifu sudskih taksi koju je utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.

Međutim, tako nisu postupili svi kantoni te su ponovo usvojena različita rješenja u pogledu visine sudskih taksi. To je posebno izraženo u zemljišno–knjižnim postupcima.

Tako je u Kantonu Sarajevo, taksa za upis podataka u zemljišnu knjigu utvrđena u paušalnom iznosu, bez obzira na vrijednost predmeta pravnog posla dok se u Tuzlanskom kantonu visina sudske takse za upis podataka u zemljišnu knjigu određuje prema vrijednosti predmeta pravnog posla.
Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona učestalo se obraćaju privrednici sa područja Kantona sa inicijativama za izmjenu Tarifnog broja 14 Zakona o sudskim taksama odnosno za njihovo smanjenje.

Uvažavajući ekonomsku krizu te činjenicu da su privrednici Tuzlanskog kantona, zbog različitih propisa u drugim kantonima u neravnopravnom položaju, ocijenjeno je da su njihovi zahtjevi opravdani te je danas i utvrđen prijedlog izmjena Tarifnog broja 14.
Prijedlogom Zakona je i za Tuzlanski kanton predloženo paušalno utvrđivanje sudske takse u Tarifnom broj 14 u visini od 50 KM.

Osim smanjenja taksi u zemljišno-knjižnim postupcima, smanjene su i takse za upis u sudskig registar, čija je visina predloženim izmjenama ujednačena sa visinom taksi u Kantonu Sarajevo.
Kako se ne radi o obimnim izmjenama Skupštini Tuzlanskog kantona bit će predloženo da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po skraćenoj proceduri.

Priredio(la): S.M.