TUZLARIJE - BILTEN TK

11.02.2010.
Vlada utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija
Uskoro moguć društveno korisni rad kao sankcija


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija. Ovim Zakonom se stvara pravni osnov za donošenje provedbenih propisa neophodnih za afirmaciju alternativne sankcije - rad za opće dobro na slobodi.

Zakonom je predviđeno da se rad za opće dobro na slobodi izvršava u mjestu prebivališta, odnosno boravišta osuđenog, a u skladu sa pravilnikom koji donosi ministar pravosuđa i uprave Kantona.

O osuđenim osobama koje izvršavaju rad za opće dobro na slobodi vodi se službena evidencija u koju se unose podaci u skladu sa posebnim uputstvom koje također donosi ministar pravosuđa i uprave Kantona.

„Rad za opće dobro na slobodi“ uvedeno je u naše zakonodavstvo 2003. godine donošenjem Krivičnog zakona Federacije BiH, kada je i utvrđena obaveza kantonalnih ministarstava u pogledu raspoređivanja osuđenika na ove poslove u smislu vrste i radnog mjesta.
Između ostalog Zakon je dopunjen i JU Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona kao nove ustanove koja izvršava odgojnu mjeru-disciplinsku mjeru upućivanja u disciplinski centar za maloljetnike.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija precizirano je i pitanje izvršenja mjera sigurnosti-oduzimanja predmeta izrečenen učiniocu krivičnog djela. Predviđeno je da prema prirodi oduzetih predmeta, sud odlučuje da li će ih prodati prema odredbama Zakona o izvršnom postupku, ustupiti određenom organu, ustanovi ili humanitarnoj organizaciji, uništiti ili sa njima postupiti u skladu sa posebnim propisima.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.