TUZLARIJE - BILTEN TK

24.02.2010.
Prijem za delegacije nacionalnih kulturnih društava


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić upriličio je danas susret sa delegacijama nacionalnih i kulturnih društava koja djeluju u Tuzlanskom kantonu, Bošnjačke zajednice kulture Preporod, Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Srpskog kulturno-prosvjetnog društva Prosvjeta. Prijemu su prisustvovale i ministrice u Vladi Tuzlanskog kantona Jasminka Mijatović, Mirzeta Hadžić-Suljkić i Jadranka Miraščić.



Razgovarano je o djelovanju ovih društava u prošloj godini i planovima za 2010. godinu. Predsjednici društava Azra Gazibegović, Nikola Čiča i Niko Tošić izrazili su zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona na podršci koju pruža ovim društvima s obzirom na to da im izdvajanja iz Budžeta Tuzlanskog kantona obezbjeđuju minimum uslova za rad.

Iako su izdvajanja u prošloj godini bila manja u odnosu na 2008. godinu najznačajniji dio redovnih aktivnosti je realizovan. Nažalost, veliki izdavački projekti Monografije Prosvjete i Preporoda te Zbornik radova sa Simpozija koji je Napredak organizirao prošle godine u povodu obilježavanja 800 godina Franjevaca na ovom prostoru još uvijek čekaju izdavanje. Danas je izražena nada da će i ovi projekti biti podržani iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su uprkos otežanim uslovim za rad ova tri nacionalna i kulturna društva koja djeluju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu i tokom prošle godine ostavila snažan pečat u kulturnom i društvenom životu ovog prostora.

„Iako sredstva koja izdvajamo iz Budžeta nisu dovoljna za vaš rad, ona predstavljaju važnu pretpostavku za opstanak ovih društava. Cijeneći vaš značaj u ovoj godini nije došlo do dodatnih umanjenja planiranih izdvajanja za nacionalna i kulturna društva i za ove namjene je planirano oko 110 000 KM. Uložit ćemo maksimalne napore da ove godine ova sredstva dobijete blagovremeno kako bi i svoje aktivnosti mogli sprovoditi planiranom dinamikom“ istakao je premijer Mujić.

Danas je istaknuto da izdavački projekti nacionalnih, kulturnih društava mogu biti podržani sa budžetske pozicije planirane za izdavačku djelatnost za što će i ove godine biti raspisan javni poziv. Izražena je nada da će i ovoj godini uprkos svim poteškoćama biti nastavljen uspješan rad Preporoda, Prosvjete i Napretka i nihova dobra saradnja sa Vladom Tuzlanskog kantona.

Zajednički cilj je sačuvati tradiciju naroda na ovim prostorima i njegovati vrijednosti suživota rečeno je danas.

Odjeljenje za informisanje