TUZLARIJE - BILTEN TK

25.02.2010.
Vlada TK
Razmotren prednacrt Zakona o plaćama u organima vlasti u FBiH


Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala prednacrt Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BiH. Na osnovu mišljenja Ministarstva pravosuđa i uprave i Ureda za zakonodavstvo Vlada Tuzlanskog kantona uputila je danas sugestije i prijedloge izmjena odnosno dopuna pojedinih članova ovog Prednacrta.


Između ostalog predloženo je da se stav koji se odnosi na utvrđivanje osnovica za obračun plaća preformuliše na način da osnovicu za obračun plaće uposlenih u organima vlasti u kantonu utvrđuje Vlada kntona, a u općini i gradu općinsko odnosno gradsko vijeće u dogovoru sa sindikatom onog nivoa vlasti za koji se osnovica dogovara.



Vlada Tuzlanskog kantona je mišljenja da bi bilo dobro, kada je u pitanju primjena ovog zakona na nižim nivoima vlasti, utvrditi da se ovaj Zakon odnosi i na kantone, općine i gradove u FBiH, osim ako posebnim propisom kantona, grada ili općine ova pitanja nisu regulisana na drugačiji način. Vlada Tuzlanskog kantona je mišljenja da bi ostavljanje mogućnosti da kantoni odstupaju od odredaba ovog Zakona kod utvrđivanja osnovice i koeficijenata za obračun plaća, bilo u suprotnosti sa osnovnim načelima ovog Zakona.

Priredio(la): S.M.