TUZLARIJE - BILTEN TK

07.03.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Usvojen Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći u 2009. godini. Ovaj Zavod je sa radom počeo 1.7.2009. godine. Zavod pruža pravnu pomoć građanima koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog kantona, a nemaju dovoljno imovine ili drugih sredstava da plate advokate i troškove zastupanja pod uslovom da ispunjavaju kriterije za zastupanje, koji su utvrđeni zakonom.

Osobe slabog imovnog stanja koje mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć su osobe čija ukupna redovna primanja i prihodi po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji BiH. Ovo pravo imaju i lica koja po osnovu socijalne zaštite ostvaruju pravo na stalnu novčanu pomoć, nezaposlena lica, penzioneri koji primaju najnižu penziju i djeca bez roditeljskog staranja.

Od početka rada stvoreno je niz pretpostavki za nesmetano funkcionisanje ovog Zavoda, posebno kada su u pitanju pravne pretpostavke. Uspostavljena je i saradnja sa značajnim brojem domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

Priredio(la): S.M.