TUZLARIJE - BILTEN TK

06.03.2010.
Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Tuzlanskom kantonu

U Javnoj ustanovi "Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona" jučer su potpisani ugovori za zapošljavanje invalidnih osoba i drugih nezaposlenih osoba koje teže pronalaze posao.
Federalni zavod za zapošljavanje je u novembru 2009.godine raspisao Javni poziv za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja osoba sa posebnim potrebama i drugih teže zapošljivih grupa nezaposlenih osoba. Programom je predviđeno sufinansiranje zapošljavanja 167 osoba sa posebnim potrebama sa područja Federacije.

„Radi se o realizaciji projekta kojim će posao dobiti 24 osobe sa područja Tuzlanskog kantona, u pitanju je sufinansiranje zapošljavanja u iznosu od 700 KM-a mjesečno, odnosno 8.400 KM za godinu dana. Ova aktivnost ima izuzetno humani karakter. Svi mi imamo obavezu da pružimo priliku osobama sa posebnim potrebama da se ravnopravno integrišu u društvenu zajednicu“ – rekao je direktor Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, Šemso Berbić.


O samom projektu govorio je i Omer Korjenić, rukovodilac Sektora za zapošljavanje Federalnog zavoda:

„ Sama misija ovog projekta bila je da omogućimo uključivanje osoba sa invaiditetom i žena žrtava nasilja u samo tržište rada. 1. 408.000 KM biće u narednih sedam dana implementirano i u drugim kantonalnim službama“.


Sredstva će se dodjeljivati fizičkim licima koja namjeravaju pokrenuti vlastitu djelatnost, a korisnici projekta su prije svega poslodavci koji će zaposliti invalidne osobe sa najmanje 60 % invalidnosti, zatim poslodavci koji će zaposliti žene žrtve nasilja, nezaposlene osobe koje imaju invaliditet od najmanje 60 % i nezaposlene žene žrtve nasilja, koje su prijavljene na evidenciji nazaposlenih u Federaciji BiH prije objave Javnog poziva.

„ Mi nismo socijalni slučajevi i želimo da živimo od svoga rada. Ovaj program koji smo mi inicirali sa Federalnim zavodom za zapošljavanje omogućit će i zapošljavanje jednog broja osoba iz raznih udruženja koja okupljaju lica sa posebnim potrebama. Za sve njih to je jedan veliki preokret. Evo na primjer slijepe osobe će imati posao u svojim kućama, dakle obavezu da izvršavaju svakodnevne aktivnosti, da rade“ - kazao je Zijad Arapčić, predsjednik Saveza invalida Federacije BiH.

Na području Tuzlanskog kantona zaposlenje su dobile 24 osobe čija je invalidnost najmanje 60 procenata. Jedan od njih je i Admir Ikinić iz Tuzle:
„ Ja sam civilna žrtva rata. Aplicirao sam na projekat samozapošljavanja invalidnih lica i smatram da krećem u jedan ekonomski dobitak. Uz pomoć federalnog i kantonalnog Biroa za zapošljavanje započinjem svoj mali biznis“.

Sredstva je dobilo i Udruženje invalidnih osoba iz Živinica. U ime Udruženja govorio je Suad Poljić :
„ Dobili smo jedno radno mjesto i to nam mnogo znači. Ta osoba je invalid 90 %. „
Djelatnosti kojima će se baviti osobe koje su dobile sredstva su poljoprivreda, zanatska djelatnost, domaća radinost i seoski turizam.

S.P.