TUZLARIJE - BILTEN TK

11.03.2010.
Održan sastanak sa sindikatima za oblasti građevinarstva i šumarstva

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Enes Mujić, prisustvovala je danas zajedničkom sastanku kantonalnih odbora sindikata građevinske industrije te šumarstva i prerade drveta, a koji je organizovao Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH Tuzlanskog kantona.



Sastanku su, osim predsjednika ovog Sindikata Muhameda Hadžića, prisustvovali i predsjednici granskih sindikata na nivou Federacije BiH Salem Hujić i Šaban Kadirić.
Razgovarano je o aktuelnom stanju i mogućim pravcima djelovanja u ovim oblastima.

Sindikalni predstavnici su iznijeli najznačajnije probleme sa kojima se suočavaju ove industrijske grane te svoja viđenja o mjerama koje bi vlasti na svim nivoima trebale poduzeti.
Kao ključni problemi istaknuti su teški uslovi poslovanja u kojima su domaći proizvođači u vrlo nepovoljnom položaju naspram nelojalne konkurencije.
Podrška privredi nije dovoljna i brojni su razlozi zbog kojih firme otežano posluju, a što se direktno odražava i na standard radnika ali i mogućnost općenito očuvanja postojeće zaposlenosti.
Kao osnovni zahtjevi istaknuta je potreba da se jaz između izdvajanja za javnu potrošnju i izdvajanja za poticaje privredi mora smanjiti te učiniti dodatne napore na suzbijanju rada nacrno. U tom cilju zatraženo je još snažanije angažovanje inspekcija, posebno inspekcije za rad.
Građevinari i uposlenici u oblasti šumarstva i industrije koja se bavi preradom drveta očekuju i da država smanji obaveze koje privredna društva imaju, a jedan od prijedloga je da se građevinarima u periodu kada nije sezona građenja smanje stope na doprinose.
S druge strane očekuju se značajnji finansijski poticaji kako kroz dodjelu povoljnih kreditnih sredstava tako i kroz regresiranje kamata, jer je kao vrlo izražen problem istaknuta činjenica da privredna društva u ovim oblastima danas vrlo teško dolaze do kreditnih sredstava.
Potez Vlade Tuzlanskog kantona kada je u prošloj godini izdvojila 500 000 KM za regresiranje kamata prerađivačima drveta je ocijenjen pozitivnim te je izraženo očekivanje da će ovakva i slična podrška biti nastavljena i u 2010. godini.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo što je došlo do ovog sastanka, koji je jedan u nizu koje Vlada Tuzlanskog kantona održava sa sindikatima, jer prema njegovim riječima postoji stalna potreba da se zajedničkim snagama rješavaju problemi sa kojima se privreda u Tuzlanskom kantonu, a posebno radnici suočavaju.
„Uvažavamo sve vaše sugestije i dodatno ćemo se založiti da one aktivnosti koje jesu u našoj nadležnosti što prije realizujemo. Očekujemo podršku i sindikata na federalnom nivou s obzirom na to da nam za niz rješenja određenih problema u privredi trebaju izmjene i dopune određenih zakonskih propisa.
Očekujemo da se projekat regresiranja kamata drvnoj industriji nastavi i u ovoj godini, a vaše uvažit ćemo i vaše sugestije da Razvojnoj banci predložimo da jedan od kriterija po kojima će se dodjeljivati sredstva od privatizacije bude i očuvanje postojeće uposlenosti u privrednim društvima“ istakao je premijer Mujić.

Priredio(la): S.M.