TUZLARIJE - BILTEN TK

10.03.2010.
Predstavnici AUBiH posjetili Skupštinu TK


Delegacija Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini – gosp. Clifford Bond, podpredsjednik za međunarodne odnose AUBiH i bivši ambasador SAD u BiH i gosp. Denis Prcić, predsjednika Upravnog odbora AUBiH, bili su danas u posjeti Skupštini Tuzlanskog kantona.



Cilj ove posjete bio je upoznavanje sa radom i planovima Američkog univerziteta u BiH, kao i potvrđivanje dobre saradnje koju Američki univerzitet u BiH ima sa vlastima Tuzlanskog kantona od samog osnivanja.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, mr. Amir Fazlić i podpredsjednik mr. Tomo Vidović naglasili su da je Američki univerzitet u BiH od početka prepoznat kao dobra ideja, te da je ovo zakonodavno tijelo pružilo maksimalnu podršku osnivanju i radu ove obrazovne ustanove.

Mr. Amir Fazlić je istakao da je upoznat sa radom i postignućima ovog Univerziteta, te da je jako zadovoljan što naši studenti imaju mogućnost studiranja po američkom sistemu, što im otvara nove šanse profesionalne nadogradnje. Skupština Tuzlanskog kantona će, kao i do sada, stojati na raspolaganju za svako pomoć ovom Univerzitetu.



Mr. Tomo Vidović, koji je od početka bio aktivno uključen u osnivanje AUBiH, istakao je da je bitno što Američki univerzitet BiH radi u skladu sa lokalnim zakonima, izrazio je zadovoljstvo što su studenti ovog Univerziteta visoko motivisani da usvajaju nova znanja, što u konačnici uveliko doprinosi Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini. Mogućnost izbora univerziteta i načina školovanja stvara pozitivnu konkurentnu klimu koja može biti samo od koristi za naš obrazovni sistem. Otvaranje odjeljena u Sarajevu i Banja Luci potvrđuje dobar koncept koji AUBiH ima.

Gosp. Clifford Bond istakao je da je obrazovanje važan faktor u napretku Tuzlanskog kantona i BiH. Američki Univerzitet u BiH ima velike planove za budućnost. Američki kongres je jako zainteresovan i svakodnevno prati rad i dostignuća ovog Univerziteta. A njegova misija je podrška AUBiH na međunarodnom nivou, stvaranje veza sa velikim američkim univerzitetaima, povećanje broja razmjenjenih studenata i pronalasku većeg broja donatora stipendija za naše studente.

Gosp Denis Prcić upoznao je predsjedavajuće Skupštine TK o radu i planovima ovog Univerziteta. Stvaranju uslova za otvaranje odjeljenja u Mostaru i otvaranju Fakulteta za sestrinstvo.

Zaključeno je da je saradnja između Skupštine TK i AUBiH jako dobra što doprinosi nesmetanom radu i razvoju ovog Univerzitea na dobrobit naših građana i studenata koji imaju mogućnost izbora i mogućnost sticanja dvije diplome (BiH i SAD) što im otvara velike profesionalne mogućnosti.

D.Delalić