TUZLARIJE - BILTEN TK

09.03.2010.
Univerzitetski klinički centar Tuzla
Ambasador Egipta u BiH posjetio UKC


U posjeti JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla danas je boravio NJ.E. ambasador Egipta u BiH Ahmed El Sayed Khatab. Cilj ove posjete je nastavak realizacije projekta "Giving heart" započetog u novembru prošle godine, ali i proširenju saradnje u drugim oblastima. U okviru pomenutog projekta eksperti u oblasti kardiohirurgije i interventne kardiologije iz različitih centara u svijetu pružili su potporu razvoju ovih grana kroz boravak, obavljanje operativnih zahvata, primjenu različitih postupaka i metoda u liječenju kardiovaskularnih bolesti i edukaciju domaćih timova.



Generalni direktor JZU UKC Tuzla prof.dr. Elmir Čičkušić, rekao je da je cilj današnje posjete prošitenje medicinske saradnje sa posebnom osvrtom na edukaciju iz oblasti transplantacije jetre i bubrega, te pedijatrijske onkologije u čemu Egipćani imaju vrsne stručnjake. Osim toga, susret je bio prilika za razgovor o novim mogućnostima za razvoj u svim oblastima medicine, kvalitetnu razmjenu stručnog kadra i sticanje novih iskustava.

NJ.E. ambasador Egipta u BiH Ahmed El Sayed Khatab, zahvalio se na toploj dobrodošlici te rekao da je tu da posjeti kolege iz Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a drugi razlog je upoznavanje sa menadžmentom UKC-a Tuzla u cilju širenja saradnje i poboljšanja bilateralnih odnosa.

- Uvjerili smo se da UKC ima jako dobar tim i da ćemo lako ubijediti našu vladu da pruži određenu pomoć. Prisustvovali smo i zanimljivoj prezentaciji o budućnosti Kliničkog centra. Planiramo da dovedemo više ljudi ovdje ili da osoblje UKC-a boravi na edukaciji u Egiptu. Ministar vanjskih poslova Egipta imao je ozbiljne namjere kada me je poslao ovamo da vidim koje su to potrebe ovoga grada. Mi ćemo prepustiti prof.dr. Čičkušiću da odluči koja oblast iz medicine će biti u našem fokusu.

Ovo je drugi put kako u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravi tim profesionalaca u oblasti kardiohirurgije, interventne kardiologije, kardioanestezije i perfuzije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a, Francuske i Kanade. Za vrijeme boravka u tuzlanskom centru, krajem 2009. godine, zajedno sa timom naše klinike i ljekarima iz KC Banjaluka koji su također uključeni u realizaciju projekta, uradili su 20 operacija na otvorenom srcu i niz invazivnih kardioloških procedura.

S.M.