TUZLARIJE - BILTEN TK

06.03.2008.
Kantonalno tužiteljstvo - press konferencija
Predstavljen Izvještaj o radu u 2007. godini


U zgradi Kantonalnog Tužiteljstva danas je održana press konferencija na kojoj je prezentiran rad Tužiteljstva u 2007. godini. Uz glavnog tužitelja Šesenama Ćosića, njegove zamjenike Dragana Radovanovića i Slavena Kovala, prisutna je bila i Alma Džaferović, šefica Odsjeka za ratni zločin, koja je nakon podnesenog Izvještaja upoznala prisutne sa pojedinostima posjete Tužiteljstvu u Hagu.

Glavni tužitelj Šesenam Ćosić je rezimirao rad Tužiteljstva u minuloj godini kroz Izvještaj kojeg zbog interesovanja čitalaca u nastavku prenosimo u cijelosti.

Zamjenici tužitelja Dragan Radovanović i Slaven Koval predstavnicima medija rekli su novosti vezane za aktuelne slučajeve na kojima se radi. Na novinarsko pitanje koje se odnosilo na gradnju benzinske pumpe na Stupinama, rečeno je da je Tužiteljstvo otvorilo istragu protiv pravnog i odgovornog lica, te da je optužnica za neizvršenje sudske Oduke o zabrani daljnje gradnje potvrđena u nadležnom sudu. Bez obzira na sve poduzeto radovi su nastavljeni, te je rečeno da ne postoji fizički mehanizam koji bi spriječio nastavak gradnje i da se takvo ponašanje može jedino sankcionisati novčanim kaznama. Takođe je rečeno da Općina Tuzla nije izdala odobrenje za rad pumpe.

Alma Džaferović je obavjestila novinare da je zajedno sa Fatimom Hadžibeganović, tužiteljicom iz Odsjeka za ratni zločin Kantonalnog tužiteljstva, od 25. do 28.februara ove godine boravila u službenoj posjeti Haškom tribunalu. Posjeta je organizirana u okviru Outreach programa (suradnja Tribunala sa pravosuđem u Bosni i Hercegovini), a imala je za cilj da se preda i obrazloži obimna dokumentacija koja služi kao dokaz u predmetima ratnih zločina. Dokumentacija Kantonalnog tužiteljstva iz Tuzle je pripremljena, dostavljena i prezentirana na temelju više zahtjeva Haškog tribunala u izvornom i elektronskom obliku.




IZVOD IZ INFORMACIJE O RADU KANTONALNOG TUŽILAŠTVA TUZLANSKOG KANTONA TUZLA ZA PERIOD 01.01. DO 31.12.2007 GODINE

Kadrovska osposobljenost Kantonalnog tužilaštva

Jedna od osnovnih predpostavki za uspješno obavljanje svake pa i tužilačke dužnosti je kadrovska osposobljenost, jer samo kadrovski osposobljeno Tužilaštvo može uspješno i kvalitetno obavljati Zakonom utvrđenu tužilačku dužnost.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona Tuzla je Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća FBiH počelo sa radom 10.11.2003 godine, kada su Glavni kantonalni tužilac, Prvi zamjenik glavnog tužioca i zamjenik glavnog tužioca i 32 kantonalna tužioca stupili na dužnost. Sredinom 2007 godine Tužilaštvo je napustilo pet (5) kantonalnih tužilaca radi odlaska na novu dužnost, a jedan tužilac je imenovan za Glavnog kantonalnog tužioca. Do kraja 2007 godine sva tužilačka mjesta su popunjena putem javnog oglašavanja Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Četiri kantonalna tužioca su započela sa radom u 2007, a jedan tužilac stupa na dužnost 01.02.2008 godine .
Što se tiče nacionalne strukture tužilaca u Tužilaštvu ona je ostala na nivou 2003 godine i ona je slijedeća :

- dvadeset četiri (24) Bošnjaka ili 65, 71 %,
- pet (5) Hrvata ili 14, 30 %,
- šest (6) Srba ili 17, 14 %.

U odnosu na stručnu, administrativno-tehničku i prateću službu u toku 2003 godine Tužilaštvo je izvršilo popunu svih radnih mjesta preuzimajući namještenike iz bivših Općinskih tužilaštva sa područja Tuzalnskog kantona osim dva mjesta stručnih savjetnika, a u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na koji je data saglasnost od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijća FBiH, 03.12.2003 godine.
Može se očekivati da Tužilaštvo u toku 2008 godine izvrši i prijem stručnih savjetnika za određene oblasti .


Materijalno tehnička osposobljenost tužilaštva

Donošenjem Zakona o sudskoj i tužilačkoj funkciji još 2000 godine poboljšan je materijalni položaj nosilaca tužilačke funkcije na području cijele Bosne i Hercegovine i može se reći da je doveden u ravan sa dostojanstvom, ugledom, složenošću i odgovornošću tužilačke dužnosti. Nakon što je prestao da važi Zakon o sudskoj i tužilačkoj funkciji u Federaciji Bosne i Hercegovine od strane Visokog predstavnika donesena je Odluka kojom se donosi Zakon o plaćama i ostalim naknadama sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim su utvrđene osnovne mjesečne plaće koje se primjenjuju od 01.01.2006 godine .

Sjedište tužilaštva nalazi se u zapadnom dijelu zgrade pravosudnih organa u Tuzli. Sjedište je privremeno iz razloga što je Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona Tuzla dodjeljeno neizgrađeno gradsko zemljište za izgradnju nove zgrade Tužilaštva i urađena je projektna dokumentacija, pribavljeno je i rješenje o dozvoli građenja, te izabran izvođač radova putem javnog nadmetanja. Budžetom Tuzlanskog kantona za 2007 godinu odobrena su sredstva za izgradnju u iznosu od 500.000, 00 KM koja su postala operativna krajem 2007 godine.
Programom kapitalnih izdataka za 2008 godinu Tužilaštvu je planiran iznos od 1.500.000, 00 KM za izgradnju poslovnog objekta Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Tuzla i 100.000, 00 KM za nabavku opreme .

Što se tiče tehničke opremljenosti kompjuterskom opremom i zastupljenosti informacionih tehnologija u radu stanje je na zadovoljavajućem nivou.
U Tužilaštvu je uspostavljena kompjuterska mreža, priključenje na internet.
U Tužilaštvu trenutno ne postoji centralizirana i automatska obrada podataka.
Može se konstatovati da je materijalno-tehnička opremljenost tužilaštva zadovoljavajuća, ali i da su opravdana očekivanja da ona bude poboljšana s obzirom da je Tužilaštvo obuhvaćeno projektom «Podrška tužilaštvima u BiH». Tokom 2005 godine u Tužilaštvu je izvršena instalacija lokalnih mreža priključenjem svih instaliranih radnih stanica (starih i novih) na lokalne mreže čime će biti omogućeno da se na njima rade raznovrsni poslovi. Na ovakav način svi korisnici IKT opreme na jednoj lokaciji moći se međusobno razmjenjivati poruke, dijeliti pristup dokumentima i eventualno se preko lokalnog servera Ovo poboljšava komunikaciju među zaposlenima u tužilaštvu.

U 2005 godini po donaciji Evropske Komisije, a u sklopu projekta Podrška Tužilaštvima u BIH, Tužilaštvo je dobilo kompletnu računarsku opremu sa (67 računara, 31 personalni printer, 2 laser printera TYPE IV ) Faza povezivanja sudova i tužilaštava u jedinstvenu mrežu na nivou BIH planirana je od 2007-2010 godini IKT projektom koji sprovodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine .
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona Tuzla je u projektu za 2009 godinu. U 2006 godini od strane ICITAP-a (Projekat pomoći sudovima i tužilaštvima u BiH) donirana su dva laptopa i jedan fax aparat.

U izvještajnoj godini smo zahvaljujući resornom Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona i Vladi Kantona uspjeli da sve troškove nastale u vezi poslovanja Tužilaštva izmirimo tako da u 2008 godinu ulazimo bez dugovanja.

Imajući u vidu osnovne karakteristike tužilačke organizacije i pravosuđa u cjelini, kada je u pitanju materijalni položaj i uslovi rada neophodan je samostalan sudsko-tužilački Budžet koji bi bio odvojen od Budžeta kantona i Budžeta FBiH, a što je bilo i tema mnogobrojnih seminara na temu budžeta koji su održavani u organizaciji Vijeće Evrope, Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH i Udruženja sudija i tužilaca u BiH .Na taj način sredstva bi se usmjeravala u jedinstven sudsko tužilački Budžet čime bi smisao principa nezavisnosti i samostalnosti tužilaštava bio u potpunosti ispunjen.


PRIMJENA ZAKONA FEDERACIJE IZ NADLEŽNOSTI
KANTONALNOG TUŽILAŠTVA U 2007. GODINI


Temeljne aktivnosti

Otkrivanje i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, koje vrši tužilac, izuzetno je složen zadatak .Uspješnost tužilaca u ostvarivanju svoje funkcije u širem smislu zavisi od osposobljenosti, ažurnosti i efikasnosti svih Agencija za provođenje zakona .
Zadatak Tužilaštva u širem smislu je generalna prevencija kao i specijalna prevencija, izražena kroz otkrivanje i progon počinilaca. Od suštinskog je značaja procjena postojanja osnova sumnje kao zakonskog preduslova za postupanje tužioca, pri čemu je neophodno osigurati poštivanje ljudskih prava u smislu zaštite od neutemeljenog krivičnog progona .
Jedan od najdelikatnijih dijelova tužilačkog posla jeste procjena postojanja osnove sumnje da bi se moglo narediti provođenje istrage s jedne strane i s druge strane, zaštita građana od mogućeg neosnovanog vođenja istrage, što zavisi isključivo od procjene tužioca.

Na temelju nekoliko pokazatelja moguće je ocjeniti uspješnost djelovanja Tužilaštva u postupcima otkrivanja počinilaca krivičnih djela.To su prvenstveno pokazatelji o broju otkrivenih krivičnih djela i izvršilaca tih djela, broju donesenih naredbi za provođenje istrage, broju tužilačkih odluka da se istraga ne pokrene ili da se otvorena istraga obustvi, pokazatelji o broju podnesenih i potvrđenih optužnica, te o broju presuđenih predmeta, vrsti izrečenih presuda i izjavljenim žalbama .

U izvještajnom periodu primljeno je 2941 izvještaj o učinjenom krivičnom djelu protiv 4402 lica, a u 2006 godini primljeno je 2311 izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv 3734 lica.
U 2007 godini u odnosu na 2006 godinu povećan je broj primljenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu za 27, 26% i povećan je broj prijavljenih lica za 17, 89%

Iz. 2006 godine ostalo je nerješeno 609 izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv 1104 lica, što znači da je bilo ukupno u radu 3550 izvještaja protiv 5506 lica . Na kraju izvještajnog perioda ostalo je nerješeno 762 izvještaja ili 21, 46% protiv 1322 lica ili 24 % u odnosu na ukupan broj izvještaja koje je Tužilaštvo imalo u radu.

U 2566 krivičnih predmeta tužilaštvo je naredilo istragu protiv 3787 lica što u odnosu na broj prijavljenih lica iznosi 90, 33% .
U 2006 godini naređeno je provođenje istrage u 2088 predmeta. protiv 3373 lica, što znači da je u odnosu na 2006 godinu doneseno više naredbi o provođenju istrage za 22, 89% predmeta odnosno za 12, 27% lica
Nerješenih istraga sa 31.12.2006 je bilo u 924 predmeta protiv 1891 lica, tako da je ukupno u radu bilo u 3490 istraga protiv 5688 lica
U 2007 godini istraga je obustavljena u 271 predmetu protiv 462 lica, a u 2006 godine istraga je obustavljena u 353 predmeta protiv 464 lica ) .Ustupljeno ili riješeno istraga na drugi način u 102 predmeta protiv 236 lica . Na kraju izvještajnog perioda ostalo nerješenih istraga u 1123 predmeta protiv 2234 lica .

U toku istražnog postupka, a na prijedlog tužilaštva sudovi sa područja Tuzlanskog kantona su odredila pritvor u 89 predmeta protiv 109 lica .Tužilaštvo zahtjeva pritvor kao jednu od mjera za osiguranje prisustva osumnjičenog, odnosno optuženog i za uspješno vođenje krivičnog postupka, samo u situacijama u kojima je to zaista neophodno i kada su ispunjeni svi zakonski razlozi za pritvor uz poštovanje prava iz Zakona o krivičnom postupku i Evropske konvencije o osnovnim pravima i slobodama.
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona Tuzla je u izvještajnom periodu Sporazum o priznanju krivnje sklopilo sa 120 lica u 109 predmeta, od ukupno osumnjičenih odnosno optuženih lica što su sudovi prihvatili, a na osnovu čega su optuženim licima izrečene presude bez suđenja sa krivičnom sankcijom koja je predhodno usaglašena u sporazumu o priznanju krivnje.

Tužilaštvo je podiglo optužnica u 2027 predmeta protiv 2756, a u 2006 godini podignuto je optužnica u 2011 predmeta protiv 2821 lica .
Sudovi su potvrdili optužnica u 2005 predmeta protiv 2704 lica, a u 2006 godini sudovi su potvrdili optužnice u 1832 predmeta protiv 2544 lica. Znači u odnosu na 2006 godinu potvrđeno je više optužnica za 9, 44 %, a u odnosu na broj lica potvrđeno je optužnica više za 6, 29%. Sudovi nisu potvrdili 1 optužnicu protiv 4 lica, a Tužilaštvo je prije potvrđivanja povuklo dvije optužnice protiv 4 lica.
Tužilaštvo je po jednoj optužnici protiv jednog lica odustalo od optužnice prije završetka glavnog pretresa. Sudovi su u toku 2007 godine donjeli 1537 presuda protiv 1923 lica .
Na kraju izvještajnog perioda u sudovima nije donesena prvostepena presuda po 2346 potvrđenih optužnica u odnosu na 3655 lica
Tužilaštvo je u 157 predmeta ili 4, 42 % protiv 276 lica ili 5, 01% odlučilo da neće provoditi istragu .

Sudovi su u 2007 godini donjeli ukupno 1501 ili 97, 66 % osuđujućih presuda protiv 1871 lica ili 97, 29%, a u 2006 godine donjeli su 1628 osuđujućih presuda protiv 2124 lica. Od ukupnog broja osuđujućih presuda izrečeno je 278 ili 18, 82% zatvorskih kazni protiv 357 lica ili 19, 08 %, uslovnih osuda 995 ili 66, 28% protiv 1251 lica (ili 66, 86 %, novčanih kazni 228 ili 15, 18% protiv 263 lica ili 14, 05 %.
Sudovi su donjeli oslobađajućih presuda u 28 predmeta ili 1, 82 % protiv 38 lica ili 1, 98 %. Sudovi su donjeli odbijajućih presuda u 8 predmeta ili 0, 52% protiv 14 lica ili 0, 73%

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona Tuzla nije zadovoljno sa blagom kaznenom politikom sudova tako da je na presude sudova uloženo 156 žalbi u odnosu na 185 lica.
Sudovi su riješili 153 žalbe protiv 178 lica .
Od ukupnog broja rješenih žalbi u 38 predmeta ili 24, 84% protiv 43 lica ili 24, 16% žalbe su uvažene, a u 115 predmeta ili 75, 16% protiv 135 lica ili 75, 84 % žalba je odbijena .
Naprijed navedeni podaci ukazuju na studiozan i kvalitetan rad u pripremanju optužnica osiguranju dokaza, pogotovu ako znamo da se u toku suđenju svi dokazi neposredno izvode.


1. Prijave-Izvještaji

a)
Nerješene prijave sa 31.12.2006 Po licima 1.104 Po predmetima 609
b) Primljeno pr.u izv.per Po licima 4402 Po predmetima 2.941
c) Ukupno prijava u radu Po licima 5.506 Po predmetima 3.550
d) Doneseno odluka o neprovođenju istrage
Po licima
276
Po predmetima
157
e) Podneseno pritužbi na
odlukuo neprovođenju istrage
Po licima
12
Po predmetima
10


1. Prijave-Izvještaji

f) Uvaženo pritužbi Po licima - Po predmetima -
g) Odbačeno-odbijeno pritužbi
Po licima
12
Po predmetima
10
h) Ostalonerješenih prijava na kraju iz.per.
Po licima
1.322
Po predmetima
762
i) Ustupljeno ili rješeno na drugi način-prijave
Po licima
109
Po predmetima
38


2. Istrage

a) Nerješeno istraga sa 31.12.2006 Po licima 1.891 Po predmetima 924
b) Naređeno istraga u izvještajnom periodu Po licima
3.797 Po predmetima
2.566
c) Ukupno istraga u radu Po licima 5.688 Po predmetima 3.490
d) Obustavljeno istraga-ukupno,
Po licima 462 Po predmetima 271
e) Izjavljeno pritužbi na odluku o obustavi istrage
Po licima
13 Po predmetima
13
f) Odbačeni ili odbijeno pritužbi
Po licima 13 Po predmetima 13
g) Uvaženo pritužbi –otvoreno istraga
Po licima
- Po predmetima
-
h) Predloženo posebnih istražnih radnji
Po licima

-
Po predmetima
-
i) Ostalonerješenih istraga na kraju izv.perioda
Po licima 2.234
Po predmetima 1.123
j) Ustupljeno ili rješeno na drugi način istraž.predm.
Po licima 236 Po predmetima 102
k) Određeno pritvora u fazi istrage
Po licima 109 Po predmetima 89
l) Podneseno žalbi na rješenje suda o odbijanju određivanja pritvora Po licima
- Po predmetima
-


3. Optuženja


a)
Podneseno optužnica,
Po licima
2756
Po predmetima 2.027
b) Zaključeno sporazuma o krivnji Po licima
120
Po predmetima 109
c) Optužnica s pr.kaznenog naloga Po licima
687
Po predmetima 570
d) Optužnica-potvrđenih Po licima 2704 Po predmetima 2.005
Potpuno odb.optuž. Po licima 4 Po predmetima 1
e) Povučeno optužnica Po licima
4
Po predmetima 2
f) Ostalo nerješenih optužnica na kraju izv.perioda na sudu Po licima
3655
Po predmetima 2346
g) Odustanak od optužnica do završetka gl.pretresa Po licima
1
Po predmetima 1


4. Presude

a) Donesenoukupno osuđujućih presud. Po licima 1871 Po predmetima 1501
a) Od toga zatv.kazne Po licima 357 Po predmetima 278
Od toga uslovnih os. Po licima 1251 Po predmetima 995
b) Izrečeno novčanih kazni od ukupnog broja osuđujućih Po licima 263 Po predmetima 228
c) Donesenooslobađa. presuda Po licima 38 Po predmetima 28
) Doneseno odbijajuć. presud Po licima 14 Po predmetima 8

5. Žalbe

a) Uloženo žalbi na presude Po licima 185 Po predmetima 156
Od toga uvaženo Po licima 43 Po predmetima 38
Odbijeno Po licima 135 Po predmetima 115


PRIJEDLOZI MJERA I AKTIVNOSTI U CILJU STVARANJA PREDPOSTAVKI I USLOVA ZA EFIKASNIJE VRŠENJE TUŽILAČKE DUŽNOSTI
Imajući u vidu navedene podatke i zapažanja smatram da je, u cilju efikasnijeg rada Tužilaštva, neophodno preduzeti slijedeće mjere i aktivnosti :

1. Kontinuirano vršiti edukaciju i specijalizaciju tužilaca, kako u primjeni krivičnog zakonodavstva Federacije Bosne i Hercegovine, tako i u primjeni međunarodnog prava i primjeni drugih propisa,
2. Stvoriti materijalne, tehničke i kadrovske uslove koji bi osigurali nesmetan i efikasan rad Tužilaštva. To bi trebalo podrazmjevati osiguranje uslovnih radnih prostora i opreme i uspostavljanje informacijskog sistema na nivou BiH na čemu se intezivno radi uz svestranu podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH.
3. Insistirati na stalnoj edukaciji ovlaštenih službenih lica na provođenju zakona u cilju kvalitetnijeg prikupljanja dokaza, te unapređivati saradnju među svim Agencijama za provođenje zakona, te će se tužoci dodatno angažovati na edukaciji ovlaštenih službenih lica,
4. Da se od Vlade Tuzlanskog kantona Skupštine Tuzlanskog kantona insistira na osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike, a od Vlade i Skupštine FBiH insistira na osnivanju vaspitne ustanove otvorenog tipa i vaspitno popravnog doma zatvorenog tipa .
5. Razvijati saradnju sa izvršnim i zakonodavnim organima vlasti, posebno u smislu informiranja tih organa o provođenju Zakona FBiH,
6. Razvijati saradnju sa međunarodnim organizacijama prisutnim u Fedraciji Bosne i Hercegovine kao što su, Vijeće Evrope, EUPM, i.t.d.
7. Tužilašta su dio sudske vlasti i insistirati na tome da budu ustavno definisana
8. Insistirati na donošenju jedinstvenog Zakon o Tužilaštvima u FBiH
9. Održavati redovne radne dogovore sa Agencijama za provođenje zakona
10. Intenzivirati predlaganje izmjena Zakona i drugih propisa
11. Intenzivirati saradnju sa ostalim tužilaštvima u BiH radi razmjene iskustava
12. Insistirati na donošenju jedinstvenog sudskog i tužilačkog budžeta na nivou FBiH, kako bi se pojačala nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca
13. Uspostaviti funkcionalne veze unutar tužilačke organizacije i precizirati odnos subordinacije i hijerarhije,
14. Povečati broj stručnih savjetnika, na koje prenijeti određena ovlašćenja tužilaca, te tražiti prijem više pripravnika pravne struke radi stvaranja baze mladih kadrova,
15. Nastaviti dobru saradnju između tužilaštva i medija s tim da se moraju izbjeći situacije da se neobjektivnim medijskim izvještavanjem stvara pogrešna slika i tako ugrožava ostvarenje društvene uloge Tužilaštva ili da neopravdanim uskraćivanjem informacija javnost ostane uskraćena za blagovremenu, objektivnu i tačnu informaciju .
16. Nastaviti aktivnosti na odobravanju kapitalnih izdataka za izgradnju poslovnog objekta Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Tuzla.
17. Odlučnije prići donošenju odluka o svim prijavljenim slučajevima ratnog zločina i u slučajevima nepostojanja osnova sumnje odbaciti prijave, te jačati kapacitete za procesuiranje krivičnih djela ratnog zločina,
18. Intenzivirati rad na gonjenju počinilaca korupcijskih krivičnih djela, te tražiti izmjeni materijalnih propisa u cilju potpune implementacije obaveza iz ratifikovanih međunarodnih konvencija o korupciji i transnacionalnom kriminalu, te nastaviti aktivnosti na formiranju instituta za vještačenja

Što se tiče ocjene primjene uspostavljenih Zakonskih rješenja, a posmatrano u odnosu na poštivanje utvrđenih zakonskih rokova, možemo reći da se ti rokovi poštuju. U većini predmeta istrga se završi u roku od 6 mjeseci osim u obimnim i složenim predmetima, naročito za krivična djela ratnog zločina i predmetima korupcije i privrednog kriminala Ukoliko istraga traje duže od 6 mjeseci Kolegij tužilaca preduzima mjere da se predmet brže završi.

U odnosu na primjenu novih zakonskih rješenja, tužioci Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Tuzla su savladali ulogu ranijeg istražnog sudije i sa tim nema problema, kao ni sa novim krivičnim postupkom na glavnom pretresu .Što se tiče primjene novog institute kao što je sporazum odnosno pregovaranje o krivnji i zaključivanje sporazuma o tome, možemo konstatovati da u primjeni ovog instituta prilazimo jako oprezno iako smo svjesni da je ovo moćno sredstvo za efikasnost postupka .U budućnosti predviđamo da će doći do povećanja primjene ovog instituta i time bržeg rješavanja krivičnog postupka. Pojavljuju se problemi kod primjene instituta posebnih istražnih radnji, iz razloga zakonskog rješenja da se posebne istražne radnje mogu odrediti za krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora najmanje 3 godine. Bez primjene posebnih istražnih radnji vrlo teško je dokazivati krivična djela zloupotrebe droge, prostitucije i slično, te što Agencije za provođenje zakona ne raspolažu tehničkim i kadrovskim potencijalom za obavljanje ovih radnji i što u primjeni posebnih istražnih radnji tužioci nemaju dovoljno iskustva..Da bi se prevazišli navedeni problemi u narednom periodu moraće se djelovati na način kako bi primjena ovih posebnih istražnih radnji došla do izražaja, a to je naročito važno za rješavanje i otkrivanje počinilaca težih krivičnih djela.
U pogledu generalne ocjene u ovom tužilaštvu vlada mišljenje da je novi krivično-procesni sistem i inače krvično zakonodavstvo dovelo do ocjene da pravda postaje efikasna, dostupna i jednaka za sve.



GLAVNI KANTONALNI TUŽILAC
ŠESENAM ĆOSIĆ