TUZLARIJE - BILTEN TK

15.03.2010.
Ministar Faruk Vikalo primio magistre socijalnog rada


U povodu Međunarodnog dana socijanlog rada i socijalnih radnika, Ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona, Faruk Vikalo, primio je danas u posjetu magistre sacijalnog rada.



„Svjesni da socijalni rad nema društveno priznanje koje zaslužuje, aktivnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona do sada su imale za cilj da unaprijede kvalifikacionu strukturu zaposlenih u centrima na području Tuzlanskog kantona. U proteklom periodu, radeći na planu zapošljavanja stručnog kadra Ministarstvo je iniciralo i podržalo zapošljavanje 35 profesionalaca u centrima za socijalni rad.“ Istakao je Ministar za rad i socijalnu politiku TK Faruk Vikalo.

Osim sutrašnjeg svečanog obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada cilj današnjeg prijema bio je da okupi magistre socijalnog rada, te da se Odsjeku za socijalni rad Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uputi čestitke za novih 9 magistara.

Socijalni rad je djelatnost bez koje niti jedno društvo ne može opstati. S tim u vezi mora se raditi na intenzivnijem zapošljavanju socijalnih radnika, prvenstveno u oblasti obrazovanja, a put za ostvarenje ove inicijative jeste u izmjenama pravilnika u sistematizaciji radnih mjesta u socijalnim i obrazovnim institucijama, te izmjeni zakonske regulative što bi dovelo do intenzivnijeg zapošljavanja socijalnih radnika u odgojno – obrazovnim ustanovama, istaknuto je na prijemu.

„Na današnem prijemu okupile su se kolege čiji je zadatak da u narednom periodu daju stručni, profesionalni i akademski doprinos razvoju profesije socijalnog radnika. Zajedničkim radom i htjenjima mi dajemo signale da bez ove djelatnosti i stručnjaka nije moguće izgraditi prvenstveno čovjeka, a onda ni moderno društvo“ istakla je u svom obraćanju prisutnima prof. dr. Behija Čišić, Šef odsjeka za socijalni rad Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Ekonomski i socijalni razvoj su međusobno ovisni jedan o drugom tako da nije moguć ekonomski razvoj bez razvoja socijalnog sektora, a socijalni kapital je od velike važnosti za ekonomski razvoj, istaknuto je na današnjem sastanku.


Odjeljenje za informisanje