TUZLARIJE - BILTEN TK

16.03.2010.
Saopštenje za javnost Ministarstva zdravstva
Poštujemo stav Kolegija načelnika ali ne razumijemo reakciju


U povodu izjašnjenja Kolegija i izjave Načelnika općine Tuzla, a u vezi sa poslaničkom inicijativom koja se odnosi na status domova zdravlja u Tuzlanskom kantonu dužni smo javnost obavijestiti o sljedećem:

Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona krajem 2009. godine upućena je Inicijativa poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona kojom je ovo Ministarstvo zaduženo da sačini Informaciju o mogućnostima promjena osnivačkih prava domova zdravlja na način da Kanton preuzme osnivačka prava i osnuje „Kantonalni dom zdravlja“.

U skladu sa članom 98. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH, organi uprave dužni su, između ostalog, organu zakonodavne vlasti odgovarati na pitanja i inicijative.

Kako kantonalni organi, pa tako i Ministarstvo zdravstva, o svim pitanjima koja se direktno ili indirektno tiču lokalnih zajednica, u svojim postupcima traže stavove nadležnih općinskih organa, tako je učinjeno i u ovom slučaju.

Na adrese svih općinskih vijeća upućen je Zahtjev da se izjasne o navedenoj poslaničkoj incijativi. Niti jednom riječju u ovom Zahtjevu nije iznošen niti pozitivan niti negativna stav Ministarstva zdravstva o ovoj incijativi.
Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona će na osnovu izjašnjenja općinskih vijeća sačiniti traženu informaciju i uputiti je Skupštini Tuzlanskog kantona.

Poštujemo stav Kolegija općinskog Načelnika kojim se ne prihvata prenošenje osnivačkih prava sa općine na Kanton kada je u pitanju Dom zdravlja Tuzla, ali ne razumijemo razloge za reakciju kakva je pratila ovo Izjašnjenje.

Ostavit ćemo građanima da cijene razloge zbog kojih načelnik Imamović umjesto jednostavnog odgovora „da ne podržava podnesenu inicijativu“ ide tako daleko da najavljuje poziv na građansku neposlušnost i unaprijed najavljuje kakvu će odluku donijeti Općinsko vijeće Tuzle.

Ono što je neprihvatljivo je skandalozna izjava gospodina Imamovića kako se ovom inicijativom građanima Tuzle oduzima pravo na zdravstvenu zaštitu. Podsjećamo da je građanima pravo na zdravstvenu zaštitu utvrđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju i niti jedan pojedinac, nikakva inicijativa niti bilo koja institucija pojedinačno ovo pravo ne mogu oduzeti. Pozivamo Načelnika Tuzle da sa ovakvim neutemeljenim i netačnim izjavama ne stvara konfuziju u javnosti.

Skupština, Vlada i Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona u saradnji sa svim zdravstvenim institucijama i ustanovama, te općinama, kao osnivačima domova zdravlja, uspostavili su jedan od najorganizovanijih sistema zdravstva u BiH.
Taj sistem je za nas iznad svake politike.

Pozivamo Načelnika općine Tuzla da zajedno unapređujemo taj sistem u interesu naših građana jer od stalne priče o tome kako su kantoni zlo ne možemo imati nikakve koristi osim jeftinih političkih poena ili preusmjeravanja pažnje javnosti sa nekih drugih problema.

Vjerujemo da načelnik Imamović dobro zna da niti jedan Dom zdravlja, pa tako ni Dom zdravlja Tuzla, ne može funkcionisati niti pružati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građanima izvan sistema zdravstvene zaštite. Taj sistem čini 13 domova zdravlja, UKC Tuzla i Opća Bolnica Gračanica, Banja Ilidža i kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranje i Zavod za javno zdravstvo.

Podsjećamo Načelnika općine Tuzla da se ovaj sistem finansira skoro u cijelosti sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, prikupljenih po osnovu doprinosa.

Dom zdravlja Tuzla po ovom osnovu je u prošloj godini od Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja dobio oko 17 miliona KM.
Zbog toga očekujemo konstruktivnu saradnju, a ne jeftinu politizaciju po svaku cijenu.

Ministar
dr. Asim Musić


Vezani tekst:
Energično protiv osnivanja ˝Kantonalnog doma zdravlja˝