TUZLARIJE - BILTEN TK

23.03.2010.
Ministarstvo pravosuđa i uprave - prezentacija
Rješavanje komunalnih predmeta uz pomoć računara


Danas je u organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona održana prezentacija elektronske manipulacije komunalnim predmetima u izvršnim odjeljenjima po vjerodostojnoj ispravi.


Ministrica Mijatović
- Predsjednica Općinskog suda u Tuzli i ja smo bile pozvane u Općinski sud Sarajevo kao gosti i tom prilikom smo upoznate sa projektom koji je od strane slovenačkog predstavnika prezentiran i uspješno implementiran u Općinskom sudu Sarajevo. Nakon toga pozvala sam gospodina Dušana Špajzera da prezentira projekat i u Tuzlanskom kantonu. Sva iskustva koja budu prezentirana će biti od velike pomoći prilikom rješavanja ogromnog broja komunalnih predmeta kojima su sudovi zatrpani. To će biti velika pomoć komunalnim preduzećima da se izbjegne sudsko rješavanje tih predmeta, a da naši građani u konačnici sa svim ostalima na neki način budu zaštićeni, da ne dolazi do sudskih postupaka, a ako već dođe da se u što bržem vremenu riješi, rekla je ministrica pravosuđa u Vladi TK Jasminka Mijatović.

Projekat je danas prezentirao Dušan Špajzer, predstavnik firme Mikrografija doo Sarajevo koja je bila uključena u projekat rješavanja komunalnih predmeta u Općinskom sudu Sarajevo. U pitanju je oko miliona nerješenh prodmeta. Ponuđena rješenja bi mogla koristiti i drugim sudovima u Bosni i Hercegovini. Projekat je inače finasiran od strane kanadske Vlade, i za vrlo kratko vrijeme pokazali su se pozitivni rezultati.



Na današnjoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici sudova sa područja Tuzlanskog kantona, tehničari informacijsko – komunikacijskih tehnologija, te lica koja obavljaju arhivske poslove u sudovima .

S.M.