TUZLARIJE - BILTEN TK

10.03.2008.
Premijer Mujić u radnoj posjeti Općini Sapna
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas je sa ministrom za trgovinu, turizam i saobraćaj Zoranom Milićem i ministrom za obnovu, razvoj i povratak Seadom Mujanovićem boravio u radnoj posjeti općini Sapna.



Tokom susreta sa načelnikom općine Sapna Ismetom Omerovićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Sapna Ćamilom Ahmetovićem i njihovim saradnicima domaćini su upoznali premijera Mujića da su u općini Sapna u posljednjih deset godina, uz pomoć kantonalnih i federalnih vlasti, uspjeli završiti ključne infrastrukturne objekte.
Obnovljeni su postojeći i izgrađeni novi školski i stambeni objekti, a u toku ove godine svi građani općine Sapna dobit će pitku vodu i sve mjesne zajednice će asfaltnim putevima biti povezane sa centrom općine.

Za ovu općinu u razvoju poseban značaj ima povezivanje kvalitetnom putnom komunikacijom sa Kalesijom i Tuzlom odnosno ostatkom Tuzlanskog kantona.
Svim ovim projektima stvoreni su kvalitetni preduslovi da se uđe u drugu fazu razvoja općine Sapna koja podrazumijeva otvaranje radnih mjesta.
Nažalost, trenutno je u općini Sapna zaposleno samo 3, 2% stanovništva. Kako bi se ta slika promijenila i stvorili uslovi da mladi i obrazovani kadrovi posao pronalaze na području ove općine neophodno je pokrenuti određene proizvodne pogone i u tome se očekuje značajna podrška kantonalnih vlasti.


Premijer Mujić je istakao da je izuzetno zadovoljan napretkom koji je vidljiv u općini Sapna te da podatak o malom broju zaposlenih predstavlja veliki zadatak u narednim godinama i ovoj općini i kantonu, ali i višim nivoima vlasti.
Vlada Tuzlanskog kantona će maksimalno podržati sve projekte zapošljavanja i već ove godine postoji niz mogućnosti koje bi poduzetni ljudi iz općine Sapna mogli iskoristiti u tom pravcu.


Premijer Mujić i načelnik Omerović danas su u Sapni položili kamen temeljac za izgradnju sportske dvorane. Ovim projektom, vrijednim oko 1 000 000, 00 KM, bit će riješen dugogodišnji problem sa kojim se suočavaju osnovci i srednjoškolci u Sapni, a to je izvođenje nastave tjelesnog odgoja. Isto tako u ovoj sportskoj dvorani bit će stvoreni i uslovi građanima Sapne za ispunjavanje njihovih sportskih i kulturnih potreba.
Domaćini su danas premijeru Mujiću i ministrima Mujanoviću i Miliću ukazali i na potrebu nastavka projekta regulacije rijeke Sapne i završetka fiskulturne dvorane u područnoj osnovnoj školi u Vitinici, u čemu očekuju dodatnu pomoć Vlade Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.