TUZLARIJE - BILTEN TK

24.03.2010.
U cilju suzbijanja nelegalnog taksiranja
Od danas rigorozna kontrola TAXI vozila


Sudeći prema odlučnosti Besima Durakovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, nelegalnom taksiranju je odzvonilo.



Naime, na danas održanoj press konferenciji u zgradi Vlade TK, Besim Duraković je govorio o primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prometu, s akcentom na suzbijanje nelegalnog taksi prijevoza, i to iz ugla Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Novost je da će po novom Zakonu uz inspektore i pripadnici MUP-a kontrolisati sve taksi prevoznike. Kontrola kreće od danas na način da će zaustavljati svako taksi vozilo te ako vozač ima sve potrebne papire puštati ga da nastavi dalje sa poslom, ako nema, slijede kazne, i to veoma visoke.

Prva kazna je 500 KM za fizičko lice i još 500 ako radi za nekoga, znači 500 + 500, a onda se kazne povećavaju od 200 do 15.000 KM za odgovorno lice. Uz isključenje vozila iz saobraćaja predviđene su i kazne oduzimanja saobraćajne dozvole, vozila, a svi troškovi oko deponovanja vozila idu na teret kontrolisanog lica.

Besim Duraković je zamolio sve taksi prevoznike, koji rade bilo koju nepravilnost, da postupaju u skladu sa zakonom jer su veoma odlučni da se nelegalnom taksiranju stane na kraj.

S.M.