TUZLARIJE - BILTEN TK

26.03.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Utvrđen Nacrt Programa investicija i zapošljavanja


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je dala saglasnost na Nacrt odluke o utvrđivanju Programa investicija i zapošljavanja, zatim nacrta Ugovora o namjenskom depozitu između Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojne banke Federacije BiH i Ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza ugovornih strana nastalih po osnovu formiranja Komisione kreditne linije između Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojne banke Federacije BiH, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

U skladu sa važećim zakonskim propisima i Odlukom o utvrđivanju Programa investicija i zapošljavanja sredstva od privatizacije deponovana na Escrow računu Budžeta Tuzlanskog kantona bit će prenesena u poseban fond Razvojne banke Federacije BiH. Ova sredstava će se koristiti za podsticanje otvaranja novih radnih mjesta na području Tuzlanskog kantona i odobravat će se na kreditnoj osnovi. Korisnici sredstava moći će biti privredna društva u državnom ili privatnom vlasništvu sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona, ako imaju najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vrijeme, te fizička lica koja samostalno obavljaju djelatnost na području Tuzlanskog kantona, a imaju najmanje 3 zaposlena na neodređeno vrijeme.

Osnovni kriteriji za odobravanje sredstava po ovoj odluci bit će kvalitet proizvodnog programa i povećanje uposlenosti. Vlada Tuzlanskog kantona predložit će Razvojnoj banci da se ova sredstva odobravaju na bazi komisione kreditne linije koja će se koristiti isključivo putem banke, sa rokom otplate do 5 godina, grejs periodom do 1 godine, kamatnom stopom od 2% i troškovima obrade krediti u visini 1% od iznosa kredita. Također se predlaže da maksimalan iznos kredita za privredna društva iznosi 500 000 KM, a za fizička lica do 60 000 KM. Banka će raspisivati javni konkurs za dodjelu poticajnih kredita iz ovih sredstava. Predmet kreditiranja neće moći biti projekti iz oblasti ugostiteljstva i trgovine, izuzev hotelijerstva, prometa naftom i naftnim derivatima, promet nepokretnosti i kupovina automata za igre na sreću.

Priredio(la): V.K.