TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2010.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja


Vlada Tuzlanskog kantona usvojla je Izvještaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja za 2009. godinu. Odjeljenje trgovine pratilo je stanje u toj oblasti u kojoj je registrovano 2 365 pravnih lica. Broj zaposlenih u oblasti trgovine u prošloj godini bio je 14.031, što je za 1, 4% više u odnosu na 2008. godinu i iznosi 17, 12% od ukupnog broja zaposlenih u Tuzlanskom kantonu.


U Federaciji BiH u prošloj godini u oblasti trgovine ostvaren je promet od 5.746.110.000 KM, što je za 9, 8% manje u odnosu na 2008. godinu. Osim praćenja stanja u ovoj oblasti predstavnici ovog Odjeljenja učestvovali su i u analizi nacrta Zakona o unturašnjoj trgovini koji je utvrdila Vlada Federacije BiH, inicirani su i organizovani sastanci sa udruženjem trgovaca i kantonalne inspekcije te drugim aktivnostima vođenim u cilju poboljšanja stanja u oblasti trgovine.

Također su praćene i cijene određenog broja proizvoda, čije praćenje je u nadležnosti kantona. Analize su pokazale da su maloprodajne cijene brašna, hljeba, tjestenine, junećeg i telećeg mesa, ribe i mlijeka u 2009. godini bile manje u odnosu na prosječne maloprodajne cijene u 2008. godini.

Odjeljenje za turizam osim praćenja stanja u ovoj oblasti je radilo i na pripremi prijedloga i primjedbi u procesu usvajanja Zakona o turističkoj i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH.

U cilju poboljšanja uslova za razvoj turizma u prošloj godini podržano je niz projekata lokalnih zajednica, između ostalih izgradnja prilaznog puta prema Djevojačkoj pećini u Kladnju, rekonstrukcija puta prema jezeru Bistarac i izrada idejnih rješenja za uređenje prilaza špilji Šljepača u Doboj Istoku. Predstavnici Ministarstva su učestvovali na svim značajnijim skupovima koji se tiču turizma, a podržana je i organizacija nekoliko važnih sajamskih manifestacija u Tuzlanskom kantonu. Ministarstvo je u prošloj godini uradilo i kategorizaciju 5 ugostiteljskih objekata za smještaj.

Odjeljenje za saobraćaj, između ostalog je pratilo stanje i razvoj unutrašnjeg drumskog saobraćaja, željezničkog i vazdušnog saobraćaja, a u cilju optimalnog zadovoljenja potreba privrede i stanovništva, te poticanja razvoja savremenih transportnih tehnologija. Prema evidenciji ovog Ministarstva u prošloj godini je u Tuzlanskom kantonu bilo 80 prijevoznika koji učestvuju u putničkom prijevozu te 420 taksi vozila. Za prijevoznike koji vrše taksi prijevoz urađene su i dodijeljene dopunske oznake koje su taksi prijevoznici dužni posjedovati u skladu sa Zakonom.

Priredio(la): S.M.