TUZLARIJE - BILTEN TK

29.03.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Neophodno poboljšati uslove u oblasti zaštite od požara i vatrogastva


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju zaštite od požara i vatrogastva na području Tuzlanskog kantona, a koju je pripremila Kantonalna uprava civilne zaštite. U Informaciji je konstatovano da raspoložive snage za gašenje požara u Tuzlanskom kantonu mogu efikasno djelovati u slučajevima požara manjeg do srednjeg intenziteta.

U slučaju istovremenog izbijanja većih požara u više općina, postojeće snage su nedovoljne, osim u općini Tuzla, i to zbog nedovoljnog broja vozila za gašenje požara i druge vatrogasne opreme te nedovoljnog broja profesionalnih vatrogasaca. U općinama Doboj Istok, Sapna i Teočak ne postoji ustrojen nikakav organizovani oblik zaštite od požara odnosno gašenja požara.

Ni u jednoj općini nije donesen općinski Plan zaštite od požara koji je usklađen sa Zakonom o zaštiti od požara. Jedinice civilne zaštite specijalizovane namjene za protivpožarnu zaštitu nisu formirane u općinama Banovići, Čelić, Srebrenik, Teočak i Tuzla. Interventne vatrogasne jedinice nisu formirane ni u najvećem broju pravnih subjekata, a posebno u privrednim društvima, gdje zbog proizvodne djelatnosti postoji veća potencijalna opasnost od izbijanja požara.

S obzirom na to da su Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu u FBiH, koji je stupio na snagu sredinom prošle godine, stvoreni zakonski preduslovi za kvalitetnije rješavanje ove problematike Vlada je zadužila Kantonalnu upravu civilne zaštite da na osnovu ovog Zakona i Informacije pripremi prijedlog Programa provođenja Zakona na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.