TUZLARIJE - BILTEN TK

29.03.2010.
Danas održana press konferencija na kojoj je predstavljen:
Izvještaj o radu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta



Prošle sedmice Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Izvještaj o radu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za 2009. godinu. Tim povodom Ministarstvo je danas održalo konferenciju za medije.



U oblasti obrazovanju u prošloj godini pripremljena su četiri zakona, četiri pravilnika i još 39 drugih akata. U cilju poboljšanja stanja u obrazovnom sistemu vođene su i aktivnosti na donošenju novih nastavnih planova i programa. Doneseno je 30 novih odnosno izmijenjenih i dopunjenih nastavnih planova i programa.

Inače u oblasti obrazovanja u Tuzlanskom kantonu ima ukupno 130 ustanova obrazovanja, sa 71 557 učenika i 6 605 zaposlenih. U cilju obezbjeđenje kvalitetnih uslova za školovanje djece i prošle godine u saradnji sa Federalnom vladom obezbijeđeni su besplatnih udžbenici za određen broj učenika, rješavana su pitanja obezbjeđenja zdravstvenog osiguranja za učenike koji to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu, a za prijevoz učenika osnovnih škola obezbijeđeno je oko 1, 6 miliona KM. Ulagani su i dodatni napori da se poveća obuhvat romske djece obrazovanjem, tako da u školskoj 2009/2010. godini osnovno obrazovanje u Tuzlanskom kantonu pohađa 690 učenika pripadnika romske nacionalnosti.

I u prošloj godini uspješno su provedene sve aktivnosti na zbrinjavanju zaposlenika koji su djelimično ili potpuno ostali bez radnih zadatak u obrazovanju.
U toku prošle godine pokrenute su i aktivnosti za vanjsko zaduživanje kod OPEC Fonda u iznosu od 8 miliona KM, za kapitalne investicije u obrazovanju odnosno za izgradnju i opremanje dvije gimnazije, tri osnovne škole, tri područne škole i jedne sportske sale.

U cilju poboljšanja uslova za rad u školskim objektima u prošloj godini je izdvojeno nešto više od 400.000 KM.

U oblasti visokog obrazovanja Ministarstvo je svoje aktivnosti provodilo u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli. Značajne aktivnosti vođene su na pripremi uslova za kreditno zaduženje kojim će se obezbijediti sredstva za opremanje Kasarne Husein-kapetan Gradaščević koja je Tuzlanskom kantonu dodijeljena za potrebe Univerziteta.

Ministarstvo je i u prošloj godini nastavilo sa kreditiranjem redovnih studenata, za što je izdvojeno 531.000 KM, a sa 266.765, 50 KM su subvencionirani troškovi smještaja studenata u studentskim domovima.

Za naučno-istraživački rad u prošloj godini izdvojeno je 179.200 KM.

Kada je u pitanju Odsjek za saobraćajnu edukaciju u prošloj godini je na 8 ispitnih mjesta kontinuirano organizovano polaganje ispita za sticanje vozačkih dozvola. Ukupno je 4.327 kandidata položilo ispit iz poznavanja propisa, a 5.286 kandidata je položilo ispit iz upravljanja motornim vozilom. U ovom segmentu rada Ministarstva provođene su i redovne aktivnosti na organizovanju ispita za sticanje licenci, zvanja vozača instruktora motornih vozila, zatim zamjena dozvola vozača instruktora te rješavanje zahtjeva za utvrđivanje uslova rada u autoškolama.

Inspektorat Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta je u prošloj godini obavljao inspekcijske preglede u odgojno-obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture i sporta u Tuzlanskom kantonu. Naglasak je stavljen na edukativno i preventivno djelovanje. Ukupno su kontrolisana 294 subjekta.

Rad Odjeljenja za kulturu i sport u prošloj godini imao je za rezultat uspješno ažuriranje zaostalih poslova u vezi sa formiranjem baze podataka o pravnim licima iz oblasti kulture i informisanja, a na osnovu čega je urađen i dvomjesečni neposredni obilazak ustanova kulture u svim općinama Tuzlanskog kantona. Pravovremeno su ažurirane i sve dnevne i tekuće aktivnosti uključujući i organizovanje dva ciklisa stručnih arhivističkih i jednog ciklusa stručnih bibliotečkih ispita.

Zbog posljedica koje je prouzrokovala ekonomska kriza javni pozivi za dodjelu sredstava za podršku kulturnim i sportskim manifestacijama prošle godine su kasnili, ali su krajem 2009. godine ipak uspješno realizovani.

Press konferenciji su osim ministrice Mirzete Hadžić Suljkić, prisustvovali i pomoćnici ministrice Mersija Jahić i Zlatko Dukić.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.