TUZLARIJE - BILTEN TK

11.03.2008.
Sinoć u BKC-u
Otvorena samostalna izložba Ćazima Sarajlića


Sinoć je u BKC-u otvorena samostalna izložba slika Ćazima Sarajlića. Velikom broju okupljenih obratili su se direktor BKC-a Tuzla Semir Fejzić i profesor Vitomir Pavlović koji je između ostalog rekao:



- U knjizi "Loza živopisca Georgija" zapisao sam da Ćazim Sarajlić u ovom trenutku prve decenije 21. vijeka predstavlja najvitalniju tuzlansku likovnu figuru u opsesivnom opsegu od minijatura do murala. Ima li razloga da se, skoro pola decenije kasnije takva opservacija pomjera, premeće ili ček briše? Prirodno pitanje na jednoj od više samostalnih, ali u Tuzli nešto zakašnjelih izložbi – posljednji put je izlagao u Tuzlanskoj banci 1998. godine. Prije toga, i poslije toga, predstavio se i u Sarajevu, u Zenici, i u Brčkom, ali i u Strasburu i Kuala Lampuru!
S tim geografskim i kulturnim kooridnatama dolazi zaključak sam od sebe: ništa se niti briše niti premeće – sud o slikarevom umjetničkom aktivitetu samo se potvrđuje i učvršćuje. Razgledajući jutros njegova platna bio sam uzbuđeno iznenađen i brojem slika, i formatima, i motivima, i poetikom.




Ćazim Sarajlić je kratko zahvalio prisutnima što su se okupili u tako velikom broju. Za brojne ljubitelje umjetnosti, svoje prijatelje i poznanike, Sarajlić je rekao da su vjerni pratioci njegovih stvaralačkih napora kojima se otkrio i duševno razgolitio sa preko 60 platana, raznih dimenzija, motiva i vremena nastanka.



Ćazim Sarajlić je relativno kasno počeo slikati. Dovoljno je pogledati izložbu koja će biti otvorena do 22. marta i uz spoznaju da su sva platna nastala u periodu od nekih sedam godina, pa da se shvati koliko je intenzivno rađeno na njima.

Nakon što je izložba otvorena, Sarajlić je u svom stilu pozvao sve prisutne da se malo zahošafe čime je izazvao smijeh prisutnih koju nisu odbili poziv.

S.M.