TUZLARIJE - BILTEN TK

31.03.2010.
Premijer Mujić susreo se sa Arthurom Grahamom


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa Arthurom Grahamom, predstavnikom šefa Misije OSCE-a u Tuzli.
Razgovarano je o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu.



Premijer Mujić je upoznao gospodina Grahama da je Tuzlanski kanton uspješno okončano sve aktivnosti koje su bile neophodne za usvajanje Budžeta za 2010. godinu, a tiču se ispunjavanja uslova koji su postavljeni za aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Smanjenja budžeta nikada nisu jednostavna, ali mi smo se opredijelili da sve poteškoće sa kojima smo se suočavali u tom procesu rješavamo intenzivnim razgovorima sa svima onima koji se finansiraju iz kantonalnog Budžeta. To se prvenstveno odnosi na sindikate uposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i kantonalnoj upravi.

Tuzlanski kanton je opterećen i problemima u jednom broju državnih firmi u kojima nije uspjela ili uopće nije sprovedena privatizacija. Opredijelili smo se da rješavamo pitanje zbrinjavanja radnika, posebno onih koji su stekli uslove za penzionisanje i uz podršku Vlade Kantona u protekle tri godine zbrinuto je više stotina radnika“ istakao je premijer Tuzlanskog kantona.

Premijer je naglasio i da je u prošloj godini uspješno plasirano 5, 5 miliona KM kreditinih sredstava za privredu, a što je za rezultat imalo više od 150 novih radnih mjesta.

„Tuzlanski kanton je prvi Kanton koji je usvajanjem Zakona o poticajima poljoprivrednoj proizvodnji stvorio vrlo značajne pretpostavke za razvoj ove oblasti. Od poljoprivrede se mnogo očekuje i podrška će biti nastavljena i u narednim godinama“ istakao je premijer Mujić.

Gospodin Graham je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su ekonomska pitanja u fokusu interesovanja kantonalnih vlasti.

Danas je razgovarano i o zajedničkim aktivnostima na boljoj zaštiti i podršci žrtvama nasilja, te istaknuto da je Tuzlanski kanton postigao izuzetno dobre rezultate u procesu uključivanja romske djece u obrazovni sistem.

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji, a u svjetlu predstojećih općih izbora.

Premijer Mujić je izrazio očekivanje da će građani u predstojećoj predizbornoj kampanji posebnu pažnju posvetiti programima koji se tiču ekonomije i sigurnosti te ponovio više puta izraženo očekivanje da će doći do političkih dogovora koji će unutrašnje uređenje Bosne i Hercgovine učiniti racionalnijim i efikasnijim.

Priredio(la): S.M.