TUZLARIJE - BILTEN TK

01.04.2010.
Novi Zakon o unutrašnjim poslovima TK obezbjeđuje
Neovisnost policije u organizacionom i finansijskom smislu


U sali MUP-a TK danas je održana press konferencija na kojoj su ministar Sead Omerbegović, policijski komesar Nedim Mutapčić i sekretar Ministarstva Hajrudin Imširović govorili o značaju novog Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona koji je prije par dana usvojen od Skupštine TK.



Na press konferenciji su bili prisutni i predstavnici Policijske misije Evropske unije (EUPM) koji su istakli zadovoljstvo usvojenim Zakonom.

Ministar MUP-a TK je rekao da je Tuzlanski kanton prvi koji je usvojio ovaj Zakon te se nada da će primjer TK slijediti i drugi kantoni u Federaciji BiH, jer se ovim Zakonom trasira put za bolji rad policije u Tuzli, te doprinosi boljem radu policije i na državnom novou.

Suštinska novost u tek usvojenom Zakonu je što obezbjeđuje neovisnost policije u organizacionom i finansijskom smislu. Policijski komesar MUP-a TK, Nedim Mutapčić, od sada će imati operativnu i finansijsku neovisnost koja je potrebna za efikasno upravljanje policijom u skladu sa standardima na državnom nivou i u Distriktu Brčko.

Policijska misija EU, Ured visokog predstavnika i Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci (ICITAP), blisko su sarađivali sa vlastima Tuzlanskog kantona na pripremi revidiranog nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima kojm je osigurano uvođenje najboljih praksi Evropske unije.

S.M.