TUZLARIJE - BILTEN TK

07.04.2010.
Otvorena elektronska učionica za edukaciju


U prostorijama JU Srednja trgovinska škola Tuzla, danas je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona upriličilo otvaranje e – učionice, odnosno elektronske učionice za edukaciju.



Riječ je o prezentaciji projekta koji koristi nove on-line platforme i podrazumjeva uključivanje roditelja kao korisnika baza podataka MONKS-a, te otvaranju učionice koja će, između ostalog, podrazumijevati elektronsko polaganje ispita iz oblasti saobraćajne edukacije.



Uvodnu riječ na današnjoj prezentaciji održao je Đulaga Hadžić, stručni savjetnik za informacijske tehnologije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i vođa projekta, rekavši da se radi o pilot projektu u koji su za sada uključene dvije srednje i dvije osnovne škole. Radi se o školama Gimnazija Meša Selimović, Srednja elektrotehnička škola, OŠ “Brčanska Malta” i OŠ “Mejdan”.


Prezentaciju je danas držao predstavnik firme koja je izradila softver Source Code d.o.o. Tuzla Elmir Šećerbegović.
Sudeći prema onome što je Šećerbegović govorio radi se o veoma zanimljivom projektu koji će olakšati vođenje evidencije o uspjehu kao i drugim aktivnostima učenika, a roditeljima omogućiti pristup e-dnevniku. Primjera radi onog momenta kada nastavnik unese bilo koji podatak vezan za učenika, ocjenu, evidentira izostanke, kao i druge podatke, roditelj će to moći vidjeti pristupom preko interneta e-dnevniku.
Za sada je utemeljan softver koji će se tek razvijati sugestijama i prijedlozima korisnika.

Savremeno opremljenu učionicu, za koju je Ministarstvo izdvojilo 100.000 KM svečano je otvorila ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić.

S.M.