TUZLARIJE - BILTEN TK

14.03.2008.
Šest godina nakon osnivanja JKP Regionalna eko deponija d.o.o. Lukavac
Traži se nova lokacija

Vlada Tuzlanskog kantona je na danas održanoj 36. redovnoj sjednici usvojila Informaciju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice o realizaciji Projekta izgradnje eko-deponije i stanju općinskih deponija sanitarnog i drugog otpada sa prijedlogom mjera.

U Informaciji je dat hronološki pregled aktivnosti koje su provođene od formiranja Međuopćinskog vijeća za upravljanje čvrstim otpadom 21.8.2002. godine, odnosno od osnivanja JKP Regionalna eko deponija d.o.o. Lukavac 8.10.2002. godine do danas.
Između ostalog Informacija podsjeća da je Vlada Tuzlanskog kantona 27.11.2002. godine donijela Odluku o određivanju lokacije za odlaganje čvrstog otpada „Lukavačka rijeka“ Lukavac, da je 29.7. 2003. godine Općinsko viječće Lukavac donijelo Zaključak kojim je uslovno prihvaćena izgradnja regionalne eko deponije na području ove općine, te da je Vlada Federacije BiH 21.10. 2004. godine donijela Odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju regionalne sanitarne deponije u općini Lukavac.

Iako je u međuvremenu poduzeto niz aktivnosti, a općini Lukavac, na ime ovog projekta, dodijeljeno više od milion KM, kao potpora za kapitalne projekte, zbog protivljenja mještana Općinsko vijeće Lukavac 27.4.2006. godine donijelo je odluku da ne podržava nastavak izgradnje regionalne sanitarne deponije Lukavačka rijeka na području MZ Huskići.

U cilju prevazilaženja nastale situacije i zadržavanja interesa Svjetske banke koja finansira ovaj projekat odlučeno je da se za izgradnju regionalne eko deponije pronađe nova lokacija na području Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okolice tražilo je izjašnjenje svih općina o potencijalnim lokacijama, ali se sa pozitivnim odgovorom javila samo općina Čelić.
Nažalost Studija o vrednovanju lokacije na području općine Čelić pokazala je da ova lokacija ne zadovoljava uslove za izgradnju regionalne eko deponije.

Trenutno sve općine u Tuzlanskom kantonu imaju po jednu deponiju otpada, od kojih niti jedna nema urbanističko–tehničku dokumentaciju i okolinsku dozvoli. U svim općinama ima i više divljih deponija, a većina deponija je pri kraju eksploatacionog vijeka.

Imajući sve to u vidu reorno Ministarstvo u Informaciji, koju je danas usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, upozorava da je jedino rješenje izgradnja regionalne sanitarne deponije. Ovaj Kanton će taj projekat morati realizirati prije ili kasnije.

Ostaje pitanje hoće li se u predviđenom roku uspjeti pronaći lokacija i na taj način započeti druga faza projekta Upravljanja čvrstim otpadom u BiH, kojeg finansira Svjetska banka, ili će odlaganjem prve faze Tuzlanski kanton biti zaobiđen u ovom projektu, i kasnije sam morati finansirati ovaj projekta.

U Informaciji se upozorava da su za ovaj projekat, ukoliko Tuzlanski kanton odustane, interes već pokazale općine odnosno regije Zvornik, Prijedor, Goražde, Doboj, Mostar, Derventa, Trebinje, Visoko i dr.

U Informaciji je predloženo niz mjera koje treba poduzeti u narednom periodu, kako Projekat izgradnje regionalne eko deponije na području Tuzlanskog kantona ne bi propao, a od Skupštine Tuzlanskog kantona zatraženo je da još jednom sa Vladom Kantona izrazi svoje opredjeljenje za ovaj Projekat.