TUZLARIJE - BILTEN TK

14.04.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Za podršku sportu milion KM


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je utvrdila kriterije, uslove i postupke za raspodjelu sredstava planiranih za podršku manifestacijama kulture, izdavačku djelatnost i tjelesnu kulturu i sport u 2010. godini. Sredstva za ove namjene planirana su na poziciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
Najznačajnija sredstva planiraan su za tjelesnu kulturu i sport ukupno 1 000 000 KM.

Pravo na dodjelu sredstava imaju nosioci sportskih aktivnosti čiji se programi/ projekti odnose na vrhunski sport, kvalitetni sport, sport za lica sa invaliditetom, tjelesne aktivnosti i sportske igre koje okupljaju veliki broj djece i omladine s ciljem pravilnog razvoja i unapređenje zdravlja, zdravstvenu zaštitu sportista, sportski odgoj i obrazovanje, sportsku rekreaciju i sportske manifestacije od posebnog interesa za Tuzlanski kanton u 2010. godinu.

Resorno Ministarstvo će raspisati javni poziv za dodjelu ovih sredstava. Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona formirat će Komisiju koja će vršiti ocjenu i odabir predloženih programa i projekata i Ministarstvu predložiti Program raspodjele sredstava. Saglasnost na Program daje Vlada Tuzlanskog kantona.

U skladu sa donesenim odlukama u ovoj godini će biti podržane i manifestacije kulture koje afirmišu kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe Kantona, manifestacije koje uključuju programe međunarodne saradnje i obilježavanje vrijednih jubileja. Program raspodjele sredstava u skladu sa danas usvojenim kriterijima, a uvažavajući kalendar tradicionalnih manifestacija kulture donijet će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a saglasnost na program daje Vlada Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju podrška izdavačkoj djelatnosti iz Budžeta Tuzlanskog kantona bit će podržane publikacije nastale kao rezultat naučno-istraživačkog rada, časopisi, monografije i ljetopisi-periodika, djela klasničnog književnog stvaralaštva i ostale publikacije od posebnog interesa za Kanton. Ministarstvo je u skladu sa utvrđenim kriterijima raspisati javni poziv na osnovu kojeg će biti urađen Program raspodjele sredstava, na koji saglasnost daje Vlada Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.