TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2010.
Susret premijera Mujića sa ombudsmenom za ljudska prava BiH Jasminke Džumhur


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona Jasminka Mijatović susreli su se sa Jasminkom Džumhur, ombudsmenom za ljudska prava Bosne i Hercegovine.



Razgovarano je o poštivanju ljudskih prava na području Tuzlanskog kantona i o tome kako to stanje unaprijediti.

Posebna pažnja posvećena je problemu smještaja osoba sa smetnjama u razvoju. Gospođa Džumhur je istakla da je pozitivno da Centar Duje ima podršku Tuzlanskog kantona i da je u ovom Centru nešto bolja situacija nego u sličnim ustanovama u Federaciji BiH, ali da je neophodno riješiti problem nepostojanja normativa za rad Centra Duje.

Istaknuta je potreba i da se u saradnji sa višim nivoom vlasti hitno riješi pitanje smještaja osoba sa psihičkim poremećajima, a koja su izvršioci kaznenih djela.

Premijer Mujić i ministrica Mijatović su upoznali gospođu Džumhur da je Tuzlanski kanton u prošloj godini učinio značajan iskorak osnivanjem dvije javne ustanove kojima će se u značajnoj mjeri unaprijediti i stanje ljudskih prava. To su Disciplinski centar za maloljetnik i Kantonalni zavod za pružanje pravne pomoć.

Danas je izraženo obostrano žaljenje što je nakon prestanka rada Federalnog ureda ombudsmena zatvoren Ured ove institucije u Tuzli.

„Smatramo da je u Tuzlanskom kantonu, kao najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH trebao ostati Ured ombudsmena. Pozdravljamo namjeru Institucije ombudsmena BiH i nadamo se da će se iznaći mogućnosti da se u početku organiziraju bar dani Ureda ombudsmena, a onda ponovo i sam Ured u Tuzli, kako bi građani iz našeg Kantona imali što lakši pristup ovoj instituciji u slučajevima kada imaju potrebu za zaštitu svojih prava“ istakao je premijer Mujić.

Odjeljenje za informisanje