TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Usvojena Informacija o Livnici čelika Tuzla


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o stanju u Livnici čelika Tuzla.



U Informaciji je navedeno da resorno Ministarstvo u okviru svoji redovnih aktivnosti prati stanje u ovoj fabrici koja je u prošloj godini finansijski podržana sa 260 000 KM.

Ministarsvo je podržalo rukovodstvo Livnice u prevazilaženju problema kašnjenja u plaćanju troškova te na ubrzanju rješavanja prava vlasništva nad fabrikom. Nakon rješavanja ovog problema prodajom nefunkcionalnog dijela privrednog društva stvorit će se uslovi i za uvezivanje radnog staža radnicima Livnice čelika, a u skladu sa Zaključcima Vlade Federacije, kojim se definiše način rješavanja ovog problema.

Inače, problema rješavanja penzionisanja radnika je zajednički za mnoga privredna društva, bez obzira na trenutnu vlasničku strukturu, kao i društva nad kojima se vodi stečajni postupak.

Dio mjera koje su predložene u ovoj Informaciji već je realizovan. Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila 100 000 KM za podršku Livnici u prevazilaženju problema isplate plaća, a resorno Ministarstvo će nastaviti podršku Livnici u prevazilaženju problema sa obezbjeđenjem zdravstvene zaštite radnika, rješavanju pitanja vlasništva nad Livnicom kao i u dobijanju poslova kako bi ovo privredno društvo samo moglo početi rješavati i penzionisanja radnika.

Priredio(la): S.M.