TUZLARIJE - BILTEN TK

15.04.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Za projekte zaštite okoliša 2,5 miliona KM


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada.

Ovim sredstvima finansiraju se odnosno sufinansiraju programi i projekti općina, neprofitnih organizacija, javnih i privatnih preduzeća, a koja se odnose na zaštitu okolice.
Kada su u pitanju općine bit će finansirani projekti koji se odnose na toplifikaciju, korištenje alternativnih izvora energije, poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje štetnih emisija iz prometa, uređenje javnih zelenih površina, proširenje područja organizovanog skupljanja otpada, zbrinjavnaje svih vrsta otpada, sanaciju deponija i izgradnju novih deponija i jačanje tehničkih kapaciteta komunalnih preduzeća.

Osnovni princip pri utvrđivanju visine sredstava koja će se općinama pojedinačno dodjeljivati je broj registrovanih vozila na području općine.
Dio namjenskih sredstava bit će dodijeljen i neprofitnim organizacijama i to putem javnog oglasa. Sredstva će biti dodjeljivana za programe i projekte iz oblasti zaštite okolice, a koji se odnose na akcije čišćenja, uređenja, pošumljavanja, ozeljenjavanja, promociju odgovornog odnosa prema prirodi, jačanje ekološke kulture građana i obilježavanje značajnih datuma iz oblasti zaštite okolice.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju i javne ustanove iz oblasti obrazovanja koje su upisane u Registar osnovnih ili srednjih škola kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.
Projekti javnih i privatnih preduzeća koji će biti sufinansirani odnose se na zamjenu goriva u kotlovnicama, poboljšanje energetske efikasnosti, unapređenje korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenje štetnih emisija iz prometa, proširenje područja organizovanog sakupljanja otpada, ekološku sanaciju i smanjenje zagađenja okolice.

Za ove namjene u Budžetu Tuzlanskog kantona planirano je oko 2, 5 miliona KM.

Priredio(la): S.M.