TUZLARIJE - BILTEN TK

23.04.2010.
Usvojen Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za 2009. godinu. Rad ove Uprave odvijao se u okviru pet inspektorata koji obuhvataju oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, veterinarstva, urbanizma, građevinarstva, ekologije, industrije, prometa roba, usluga i saobraćaja, potom zaštitu na radu, i socijalnu zaštitu, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove.

Izvršeno je ukupno 11 895 inspekcijskih pregleda. Od ukupnog broja subjekata nadzora koji su kontrolisani njih 3 096 je imalo uredne nalaze.U slučajevima u kojima su utvrđena kršenja zakonskih odredbi podnesena je 1 krivična prijava i 7 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Izdato je 2 714 prekršajnih naloga u ukupnom iznposu od 1 837 349 KM, te izrečeno 379 zabrana rada.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je riješila ili će riješiti naplatu po osnovu 87, 9% izdatih prekršajnih naloga, čime su u značajnoj mjeri rasterećeni sudovi kojima je za sudsko odlučivanje ostalo 12, 1% prekršajnih naloga.
Inspekcija rada i zaštite na radu u 2009. godini izvršila je 4 138 inspekcijskih pregleda. Kontrolisano je 31 813 radno angažovanih osoba, od čega je nezakonito bila 601 radno-anagažovana osoba. Direktnim angažmanom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove
Tuzlanskog kantona sa evidencije nezaposlenih kod Kantonalne službe za zapošljavanje brisano je 961 osoba, a indirektnim angažmanom inspekcije još 3 627 osoba.

U Izvještaju o radu navedeno je da je zahvaljujući podršci Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona prva faza materijalno–tehničkog opremanja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uspješno provedena u toku 2008. i 2009. godine.

Kao izuzetno važan porjekat koji je završen u prošloj godini istaknut je projekat „E-inspekcija“ – u okviru kojeg je do kraja 2009. godine u elektronskoj formi obrađeno 6 376 predmeta.
Izraženo je očekivanje da će podrška Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona biti nastavljena i u ovoj godini u cilju realizacije svih postavljenih zadataka i daljeg razvoja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.
Također se očekuje i nastavak uspješne saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i sudovima, a koja je u značajnoj mjeri doprinijela dobrim rezultatima Uprave u 2009. godini.

Priredio(la): S.M.