TUZLARIJE - BILTEN TK

22.04.2010.
Vlada Tuzlanskog kantona
Usvojen Izvještaj o radu JP RTVTK za 2009. godinu


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o radu JP RTVTK i radu Nadzornog odbora JP RTVTK za 2009. godinu.

Funkcionisanje i rad RTVTK u prošloj godini bio je obilježen ukupnim stanjem i dešavanjima na tržištu, a posebno smanjenjem ekonomske aktivnosti. Istaknuto je da su ukupna ekonomska zbivanja uticala na pad tržišta oglašavanja za oko 40%.

Uprkos tome, finansijsko poslovanje RTVTK je u Izvještaju okarakterisano kao zadovoljavajuće. Iako je iskazan gubitak na kraju poslovne godine operativni rezultat preduzeća je pozitivan, održana je likvidnost preduzeća, a značajnim je naglašeno povećanje vlastitih prihoda od 2, 8% u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni prihodi RTVTK u prošloj godini iznosili su 2 319 384 KM od čega su prihodi iz Budžeta Tuzlanskog kantona 1 143 000 KM što je 49% i prihodi od vlastite realizacije
1 176 384 KM što je 51% prihoda. Ukupni rashodi bili su 2 454 523 KM što je za 2, 4% manje u odnosu na plan i 6, 5% manje u odnosu na 2008. godinu.

Kada je u pitanju programska politika navedeno je da je RTVTK i u 2009. godini nastojala što potpunije odgovoriti svim očekivanjima i potrebama građana Tuzlanskog kantona, a uvažavajući principe profesionalnosti i odgovornog novinarstva. U skladu s tim 55% programskih sadržaja je vlastita produkcija u okviru koje najznačajniji dio čini informativni program.

Kada je u pitanju tehnički aspekt rada RTVTK u prošloj godini istaknuto je da nije bilo značajnijih ulaganja u predajničku mrežu zbog nedostatka sredstava i skore izmjene zakonske regulative u oblasti emitovanja tv signala.

Kao značajan iskorak naveden je početak emitovanja uživo putem Interneta čime se stvorila mogućnost „alternativnog“ emitovanja RTVTK izvan granica BiH.

Kada je u pitanju rad Nadzornog odbora u Izvještaju je, između ostalog navedeno, da je u prošloj godini uspješno provedena procedura izbora direktora i glavnog i odgovornog urednika ove medijske kuće.

Dobra saradnja sa osnivačem očekuje se i u narednom periodu, a u cilju realizacije niza projekata kojim će se popraviti tržišna pozicija JP RTVTK i povećanje prihoda od sopstvene djelatnosti. U fokusu pažnje bit će izlazak na satelit i digitalizacija RTVTK navedeno je u Izvještaju koji će biti proslijeđen Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

Služba za informisanje Vlade TK