TUZLARIJE - BILTEN TK

15.03.2008.
Zbog Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti
Tužbom na tužbe


Na jučer održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona zadužila je Kantonalno pravobranilaštvo da se Tuzlanski kanton pridruži tužbi drugih kantona za utvrđivanje ništavnosti Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti.

Vlada Tuzlanskog kantona je pristupila Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti Federacije BiH 2002. godine, ali uz Sporazum o odloženoj primjeni pojedinih odredaba Kolektivnog ogovora u skladu sa finansijskim mogućnostima kantonalnog Budžeta.

Bez obzira na činjenicu da su Sporazum potpisali ovlašteni predstavnici Tuzlanskog kantona i Sindikata službenika organa uprave i sudske vlasti, veliki broj uposlenika budžetskih korisnika, prvenstveno sudova, tužilaštava i sudova za prekršaje podnio je tužbe za ostvarivanje prava utvrđenih Kolektivnim ugovorom. Visina potraživanja po svim tužbama podnesenim po tom osnovu iznosi oko 20 miliona KM. U periodu od 1.1.2006. do 21.1.2008. godine na izvršenju sa računa Budžeta Tuzlanskog kantona su potraživanja od 1 267 962, 49 KM.

Sa ovakvim problemima suočavaju se i drugi kantoni u Federaciji BiH. Zeničko-dobojski kanton podnio je u decembru 2007. godine tužbu za utvrđivanje ništavnosti Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti. Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku da pristupi ovoj tužbi.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Nacrt Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je predložen na sastanku kantonalnih ministara pravosuđa i predstavnika federalnog Ministarstva pravde.

Ovaj nacrt Kolektivnog ugovora bit će proslijeđen i Sindikatu, kako bi se kao jedan od prijedloga našao na sastanku Cetralnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BIH kojem će 19.3. ove godine prisusustvovati i kantonalni ministri pravosuđa.

Na tom sastanku bit će nastavljeni pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u Federaciji BiH.

Priredio(la): V.K.