TUZLARIJE - BILTEN TK

02.05.2010.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva zdravstva u 2009. godini

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva zdravstva u 2009. godini. U skladu sa Programom rada Vlade Tuzlanskog kantona ovo Ministarstvo je pripremilo i uputilo prema Vladi i Skupštini niz dokumenata, među kojima su Odluka o utvrđivanju osnovica i stopa i načina obračuna i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona, Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o obimu prava, načinu i postupku propisivanja i izdavanja lijekova na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Odluku o listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i program prioritetnih kapitalnih ulaganja u sektoru zdravstva za 2009. godinu te niz izvještaja o radu ustanova u oblasti zdravstva i analiza o stanju u ovoj oblasti.

U toku 2009. godine Ministarstvo je kontinuirano pratilo i stanje u oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja i preduzimane su sve mjere potrebne za normalno funkcionisanje sistema. Nastavljene su i aktivnosti na realizaciji projekta HSEP koji je namijenjen za razvoj porodične medicine u Federaciji BiH. U Tuzlanskom kantonu je u toku I i II faze ovog projekta opremljena i rekonstruisana 31 ambulanta porodične medicine. Vlada je za I fazu izdvojila 147 830 KM, a za II fazu 116 060 KM.
U III fazi bit će rekonstruisano i adaptirano 20 ambulanti porodične medicine za što će Vlada Tuzlanskog kantona izdvojiti 82 000 KM.

U prošloj godini okončan je i najznačajniji projekat koji je u zadnjih nekoliko decenija u oblasti zdravstva realizovan u Bosni i Hercegovini, a to je projekat „Plava bolnica“ i „Radioterapija“ čija je vrijednost više od 50 miliona KM. Završetkom ovog projekta značajno je unaprijeđen kvalitet pružanja zdravstvenih usluga građanima iz cijele Bosne i Hercegovine.

U okviru SITAP projekta, koji se provodi u saradnji sa Svjetskom bankom u prošloj godini nastavljene su aktivnosti vezane za poboljšanje kvaliteta i akreditovanje zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona.

Prema ocjeni Evropske komisije koja je radila izvještaj o ocjeni projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije BiH i agencije za akreditovanje i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske“ Tuzlanski kanton je ocijenjen kao najuspješniji u Federaciji.
Još jedno važno priznanje zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu stiglo je prošle godine iz Brisela. Naime, u Tuzlanskom kantonu završena je realizacija projekta prevencije karcinoma grlića maternice i Tuzlanski kanton je za te rezultate dobio posebnu nagradu kao nauspješnije realizovan u BiH.
Ministarstvo zdravstva je u saradnji sa javnim zdravsvtenim ustanovama i udruženjima Roma provodilo i brojne aktivnosti u cilju zdravstvene zaštite Roma. Održano je niz skupova koji su imali za cilj edukaciju romske populacije, a nastavljena je i organizacija „Sedmica zaštite zdravlja Roma“.

Priredio(la): S.M.