TUZLARIJE - BILTEN TK

02.05.2010.
Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak
U prošloj godini u Tuzlanski kanton vratilo se 275 osoba
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak za 2009. godinu.
Kada je u pitanju oblast poduzetništva Ministarstvo je imalo stalne kontakte sa predstavnicima nadležnih općinskih službi kako bi se pružile sve neophodne informacije u vezi sa podrškom koja se za ovu oblast pruža iz Budžeta Tuzlanskog kantona, a posredstvom ovog, ali i federalnog Ministarstva.

Zahvaljujući tim aktivnostima oko pola miliona KM iz Federalnog budžeta realizovano je u Tuzlanskom kantonu.
Kada je u pitanju podrška iz kantonalnog budžeta ona je bila usmjerena na podršku malim i srednjim preduzećima, certificiranje firmi, podršku obrtnicima i tradicionalnim zanatim, te podrška inovatorima i udruženjima koja okupljaju poduzetnike i provode aktivnosti u ovoj oblasti.

U toku 2009. godine Ministarstvo je uradilo Analizu ulaganja sa pozicije „Podrška razvoju Kantona“ sa koje je u 2007. i 2008. godini podržano oko 100 malih i srednjih preduzeća. Ove mjere su doprinijele pozitivnim pokazateljima o rastu broja zaposlenih kao i obimu aktivnosti malih i srednjih preduzeća u analiziranom periodu.

Povratak je u prošloj godini podržan sa 2, 5 miliona KM iz Budžeta Tuzlanskog kantona. Podrška povratnicima i raseljenim licima je realizovana u dijelu sanacije stambenih objekata, putnih komunikacija i vjerskih objekata te izgradnje gospodarskih objekata povratnika. Dodatni milion KM izdvojen je za materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih, izbjeglih i raseljenih lica. Sa 444 400 KM su subvencionirani troškovi električne energije i nabavke ogrjeva, sa pola miliona obavezno zdravstveno osiguranje izbjeglih i raseljenih lica koja su socijalno ugrožena, a sufinansirani su i troškovi dženaza i sahrana prognanih lica.

Od ukupno izdvojenih sredstava 64% je realizovano na području zona povratka u Tuzlanskom kantonu, a 36% u zonama povratka u Republici Srpskoj.

U prošloj godini u Tuzlanski kanton se vratilo 275 osoba, što je 47% u odnosu na plan, dok se u Republiku Srpsku vratilo 1 075 osoba što je 65% u odnosu na plan.

Od ostalih aktivnosti koje je u prošloj godini realizovalo Ministarstvo za obnovu, razvoj i povratak treba istaći koordinaciju izrade Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine, a koju je vršilo ovo Ministarstvo. Strategija je usvojena u novembru 2009. godine.

Priredio(la): S.M.