TUZLARIJE - BILTEN TK

30.04.2010.
Saopštenja za javnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove

Saopštenje za javnost
U skladu sa Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Kantonalni zdravstveni inspektor, Kantonalni tržišno-turistički inspektor, Kantonalni inspektor rada i Kantonalni inspektor zaštite na radu u okviru integrisane inspekcije će u narednom periodu vršit pojačanu kontrolu Zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona i to : Univerzitetski klinički centar Tuzla, Centar za srce, Poliklinike, Javne zdravstvene ustanove, Privatne zdravstvene ustanove, privatne ordinacije i apoteke.


Predmet kontrole će biti :

1.Rješenje nadležnog Ministarstva zdravstva o ispunjenosti uvjeta
2.Rješenje o upisu u sudski registar
3.Rješenje nadležnog organa JIB- Uvjerenje- ID broj
4.Rješenje o proširenju djelatnosti
5.Zabranjene djelatnosti u privatnoj praksi
6.Uvjeti u pogledu prostora
7.Medicinsko- tehnička oprema
8.Uposleni zdravstveni kadar
9.Pripravnički staž zdravstvenih radnika
10.Specijalistički ispit zdravstvenih radnika
11.Zdravstveni pregledi i povremeni zdravstveni pregledi
12.Vođenje zdravstvene evidencije i izvještavanje
13.Unutrašnji nadzor
14.Organizacija rada i radnog vremena
15.Akti zdravstvene ustanove
16.Sadržaj i kvalitet zdravstvenih usluga

Sugerišemo svim subjektima nadzora da do momenta dolaska inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona otklone sve nedostatke u svom poslovanju kako bi izbjegli neugodnosti i sankcije predviđene Zakonom za ovu oblast.
Pojačani nadzor u kontroli Zdravstvenih ustanova planira se izvršiti u mjesecu maju, a trajat će u kontinuitetu do potpunog uređenja ovih oblasti.

Ovo saopštenje za javnost, subjekti nadzora treba da dožive kao edukativno i preventivno djelovanje inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, a istovremeno i kao poslednje upozorenje da se od strane ove Uprave neće tolerisati nepostupanje u skladu sa zakonskim propisima.

Tuzla, 30.04.2010.godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove




Saopštenje za javnost

U skladu sa Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, tržišno-turistički inspektori i inspektori za radne odnose će u narednom periodu vršit pojačanu kontrolu pijaca na području Tuzlanskog kantona.

Od strane inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kontrolisane će biti sve pijace na području Tuzlanskog kantona osim pijaca u Tuzli, a pijace u Tuzli kontolisat će komunalna i tržišna inspekcija Općine Tuzla a po potrebi u mješovitim timovima općinski i kantonalni inspektori.

Prilikom inspekcijske kontrole inspektori će od subjekata nadzora – vlasnika pijaca tražiti na uvid :
- Rješenje o upisu u sudski registar,
- Rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uslova za obavljanje djelatnosti,
- Utvrđen tržni red.

Subjektima nadzora koji ne budu posjedovali Rješenje o ispunjavanju minimalno tehničkih uslova za obavljanje djelatnosti bit će izdato Rješenje o zabrani rada i izdat će se pekršajni nalog u iznosu 2.000 KM za pravno lice i 200 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Subjektima nadzora koji ne budu utvrdili tržni red ili se ne ne budu pridržavali utvrđenog tržnog reda, izdat će se prekršajni nalog u iznosu 500 KM za pravno lice i 100 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Takođe svim pravnim licima koja ne postupe u skladu sa naloženim upravnim mjerama izriče se novčana kazna u iznosu od 2.000 KM, a odgovornom licu u pravnom licu 500 KM. Gore pomenuti pojačani nadzor vršit će se u kontinuitetu u narednih 60 dana.

Poseban akcent prilikom inspekcijskih kontrola bit će na pridržavanju tržnog reda, te kontrola izdavanja – zakupa tezge licima koja nemaju odobrenje za rad.

Ovo saopštenje, svi organizatori pijaca trebaju da dožive kao preventivnu mjeru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, nakon čega će inspektori na terenu djelovati isključivo represivno protiv svih prekršilaca koji se ne budu pridržavali ovog upozorenja.




Tuzla, 28.04.2010.godine Kantonalna uprava za
inspekcijske poslove

Saopštenje za javnost



Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona putem ovog saopštenja želi da obavjesti poslodavce, pravna i fizička lica na području Tuzlanskog kantona, a u vezi sa nastupajućim praznikom rada – 1. MAJ-o sljedećem:

1. Važećim propisima na području FBiH i TK-a određeno je da se u dane praznika rada, prvi maj, ne radi na dane : 1. i 2. maj, a ako jedan od navedena dva dana praznika pada u nedjelju, kao praznik se smatra i prvi naredni radni dan poslije ta dva dana.



2. Shodno navedenoj zakonskoj regulativi i Odluci Federalnog ministarstva rada praznik rada ove 2010. godine se slavi 1., 2. i 3. maja.

3. Izuzetno, nadležni organi određuju koji su državni organi i poslodavci i u kom obimu dužni da rade i u dane državnih praznika, imajući u vidu zaštitu javnog interesa, zaštitu života i zdravlja ljudi i zaštitu neometanog odvijanja proizvodnih procesa. Svaki drugi rad zaposlenih građana u dane praznika, izvan navedenih slučajeva je suprotan važećim zakonima .



4. Poslodavci koji u dane praznika rada obavljaju djelatnosti i u skladu sa zakonom radno angažuju zaposlenike, obavezni su u skladu sa općim kolektivnim ugovorom za teriroriju FBiH isplatiti povećanu plaću u najmanjem iznosu 50% od bruto satnice.

U vezi sa ovim obavještenjem, koje je preventivnog karaktera, upozoravaju se poslodavci, pravna i fizička lica, da će u dane nastupajućeg praznika rada Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, inspekcija rada, organizovati pojačani nadzor sa ciljem kontrole zakonitosti radnog angažmana i preduzimanja zakonom propisanih represivnih mjera na prostoru svih 13 općina TK-a.
Pojačan nadzor će biti usmjeren i na obračune plaća za mjesec maj tekuće godine s ciljem provjere isplate uvećanih plaća zaposlenika koji su radili na dane praznika rada.



Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK-a svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 1.MAJ međunarodni praznik rada.


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove

Priredio(la): S.M.