TUZLARIJE - BILTEN TK

07.05.2010.
U Tuzlanskom kantonu
13,58 preduzeća na 1.000 stanovnika

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o stanju u malim i srednjim preduzećima u Tuzlanskom kantonu u 2009. godini sa smjernicama rada za 2010. godinu.
U Tuzlanskom kantonu je u prošloj godini bilo registrovano 7 612 malih i srednjih preduzeća, što je za 3, 44% više u odnosu na 2008. godinu odnosno 13, 58 preduzeća na 1 000 stanovnika.

Najviše malih i srednjih preduzeća registrovano je u Tuzli 3 132, a slijede Gradačac sa 734 registrovanih malih i srednjih preduzeća, Gračanica 679, Srebrenik 651 i Živinice 618. Najmanje registrovanih malih i srednjih preduzeća ima u općini Teočak 72, Sapni 103, Čeliću 128 i Doboj Istoku 164 preduzeća.

Ovi pokazatelji govore o neujednačenom regionalnom razvoju malih i srednjih preduzeća u Tuzlanskom kantonu te je neophodno posvetiti veću pažnju ravnomjernom razvoju ovog sektora. Inače u Evropskoj uniji na 1 000 stanovnika ima prosječno 50 malih i srednjih preduzeća.

U Tuzlanskom kantonu u prošloj godini najviše registrovanih malih i srednjih preduzeća bilo je u oblasti trgovine i popravka motornih vozila, javnim, društvenim, socijalnim i sličnim uslužnim djelatnostima i prerađivačkoj industriji.
Vlada Tuzlanskog kantona odnosno Ministarstvo za razvoj, poduzetništvo i povratak je imalo stalne kontakte sa predstavnicima nadležnih općinskih službi kako bi se pružile sve neophodne informacije u vezi sa podrškom koja se za ovu oblast pruža iz Budžeta Tuzlanskog kantona, a posredstvom ovog, ali i federalnog Ministarstva.

Zahvaljujući tim aktivnostima oko pola miliona KM iz Federalnog budžeta realizovano je u Tuzlanskom kantonu.
U cilju povećanja konkurentnosti poduzetnika na domaćem i stranom tržištu podržana su 24 pravna subjekta u uvođenju međunarodnih certifikata iz Budžeta Tuzlanskog kantona sa 250.000 KM.

Značajna sredstva, ali većim dijelom za obrte, a manjim za mala i srednja preduzeća, odnose se na podršku u oblasti poljoprivrede, za što je iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojeno 6, 5 miliona KM dok su pravni subjekti i javna preduzeća u oblasti industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona podržani sa 3, 9 miliona KM.

Sagledavajući ukupna ulaganja u oblasti privrede na području Tuzlanskog kantona u prošloj godini je uloženo 21.624.051 KM. Od toga su općine Tuzlanskog kantona izdvojile 2.010.643 KM, iz Budžeta Tuzlanskog kantona je izdvojeno 11.491.610, 81 KM i Vlada Federacije 8.121.797 KM.

Unapređenje stanja u oblasti malih i srednjih preduzeća strateško je opredjeljenje sadržano u svim strateškim dokumentima Tuzlanskog kantona. Uvažavajući objektivne okolnosti i ograničena budžetska sredstva najznačajniji rezultati postignuti su u oblasti poljoprivrede, s obzirom na to da su za podršku u toj oblasti izdvojena i najznačajnija sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Kada su u pitanju smjernice za 2010. godinu djelovanje resornog Ministarstva odnosno Vlade Tuzlanskog kantona planirano je kroz subvencioniranje kamata na kredite te podršku u certificiranju privrednih društava, inovatorstvu, Obrtničkoj komori, tradicionalnim obrtima, Sajmu male privrede u Gračanici, udruženjima te podršku izradi detaljne analize o privrednim zonama na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.